Fleury inlagd på drogklinik

Mark Messier om lagkompisen: Det är en hemsk sjukdom som han måste besegra

SPORTBLADET

NEW YORK

New York Rangers stjärnforward Theo Fleury är borta för resten av säsongen.

Han har frivilligt lagt in sig på en missbrukarklinik.

Därmed kan Rangers i praktiken säga adjö till alla förhoppningar om Stanley Cup-slutspel.

Foto: AP
KORTVUXEN VETERAN Ålder: 33 år. Vikt: 73 kg. Längd: 167 cm. Klubbar: Calgary Flames, Colorado Avalanche, New York Rangers. Facit 2000-2001: 62 matcher, 30 mål, 44 assist, 74 poäng. Målrekord: 51 mål för Calgary 1990-91

Rykten om Fleurys missbruk har cirkulerat i NHL-kretsar en längre tid. Men med tanke på stjärnas lysande spel under större delen av säsongen har ingen misstänkt hur illa det egentligen var ställt.

Leder Rangers poängliga

Den explosive högerforwarden leder Rangers poängliga på 30 mål och 74 poäng. De är först de senaste veckorna som poängtorkan satt in med fyra mål och nio assists på de sista 17 matcherna.

- Han fick uppenbarligen ett återfall, säger klubbkamraten Mark Messier.

Det har inte avslöjats vilken typ av missbruk det handlar om men anonyma källor uppger att Fleury lider av alkoholism.

- Vi har haft flera möten ihop och alla är medvetna om Theos problem, säger Messier. Det är en hemsk sjukdom som han måste besegra. Jag hoppas att han lyckas.

Nyheten kom direkt efter uppvärmningen inför gårdagskvällens match i Madison Square Garden mot Florida Panthers.

Enligt det missbruksprogram som administreras av spelarföreningen drabbas Fleury inte av böter. Han får dessutom behålla full lön. Behandlingen varar i sex veckor.

Har spelat med Forsberg

Fleury tjänar sex miljoner dollar för innevarande säsong, den andra med Rangers. Dessförinnan var han en kort tid klubbkompis med Peter Forsberg i Colorado. Men merparten av sin NHL-karriär - tio säsonger - har han tillbringat i Calgary Flames.

Fleurys hopklappning är på något sätt symptomatisk för Rangers spel de senaste månaderna. Laget har radat upp den ena förlusten efter den andra. Ett mirakel krävs för att ta laget till slutspel.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM