– Dopning sker även i Sverige

SPORTBLADET

Sex finländska skidåkare har ertappats med dopning. Nu hävdar Finlands antidopningschef att problemen är lika stora i Sverige.

- Längdskidåkningen är rutten, säger Timo Seppälä.

Foto: Foto: MARTTI KAINULAINEN
Timo Seppälä hävdar att fusket är utbrett.

Timo Seppälä ansvarar för jakten på dopningsfuskare i Finland. Efter skandalerna i Lahtis har han tappat tron på sporten.

- Mina ögon har verkligen öppnats efter det som skett och jag tror dessvärre att vi bara kommer att få större problem i framtiden. Vad som sker när gendopningen gör sitt intåg vågar jag inte ens tänka på, säger han till tidningen VG .

Timo Seppälä är säker på att många fler använder sig av mer eller mindre tveksamma metoder. Framförallt syftar han på höghöjdshus och salthaltiga vätskor, vanligast är koksaltslösning som ökar volymen i blodet och ofta används för att dölja andra medel. Det är även prestationshöjande.

- Koksaltslösning brukar användas efter tävlingar för att få ordning på vätskebalansen, jag har anledning att tro att flera nationer använder koksaltslösning intravenöst.

- Det görs i alla toppnationerna.

Dalen irriterad

Det uttalandet gör den svenske förbundskaptenen Magnar Dalen irriterad.

- De ska hålla tyst och hålla ordning på de egna åkarna.

Tror du att det är vanligt att skidåkare injicerar koksaltslösning eller andra preparat i blodet?

- Nej. Jag tror att det är ett stort finskt problem.

Var går gränsen för vad de svenska åkarna får göra, moraliskt sett?

- Ingenting utöver husmanskost och vitaminer, möjligen järntillskott. Jag har lärt mig en viktig sak, de som lyckas bäst är de som gör saker enkelt och maximalt. Äta mat, dricka ordentligt och träna fruktansvärt hårt, inte leta efter små halmstrån, säger Dalen.

Anna Carlsson