Fotbolls-VM i radio i fara

SPORTBLADET

Risken för att Radiosporten inte får sända från fotbolls-VM i Japan och Sydkorea nästa år är mycket stor.

Spricker förhandlingarna med svensk tv stängs troligen också radion ute.

- Vi har fått besked om att vi inte får börja förhandla förrän det är klart med tv, säger Per Josefsson på Radiosporten.

Radiosporten riskerar att gå miste om rätten att sända från VM.

Sveriges Radio har helt hamnat i bakvattnet av förhandlingarna om tv-rättigheterna.

- Hur det går där vet vi ju inte. Situationen för vår del är mycket otillfredsställande, säger Per Josefsson.

- Som det ser ut nu kommer vi inte att kunna sända.

Per Josefsson jämför med hur det var inför VM i Frankrike 1998. Så här långt före VM hade Radiosporten gjort 75 procent av alla förberedelser. Nu är man i nolläge.

- I slutet av april hålls i Japan ett möte med alla radio- och tv-bolag. Dit är vi inte ens välkomna om vi inte har ett kontrakt.

Tyskt bolag sitter på rättigheterna

Prisma, det tyska bolag som säljer rättigheterna, har rätt att sälja radiosändningarna till vilka bolag som helst. Tidigare år har VM sålts i klump till den europiska radiounionen, EBU, som sedan sålt vidare till de nationella radiobolagen.

Nu finns fler intressenter, kommersiella radiostationer och stationer som sänder som betalradio. Bästa exemplet finns i England där Talk Sport i alla radiosportsammanhang utmanar BBC.

Det är dessa stationer Prisma siktar in sig på. Samtidigt räknar företaget med att sätta press på tv-bolagen att göra upp genom att hota med att också public service-radio blir utan sändningar.

- I sista hand kan vi tänka oss att exempelvis åka över till Finland, där tv sänder, och ha en referent framför tv-rutan. Men det är absolut ingen bra lösning, säger Per Josefsson.

Snart är alla studior och rum uppbokade

Den 1 juni skall enligt planerna alla kommentatorsplatser, studior och annat i mediacentren under VM vara uppbokade. Något som varken Radio- eller TV-sporten kan göra utan kontrakt.

När det var ishockey-VM i Prag 1992 köpte Jan Stenbeck radiorätten till Z-Radio och Sveriges Radio var till en början utestängda. Jämför med den situationen?

-Det här är mycket allvarligare, då fick vi komma in i turneringen efter ett tag. Så lär det inte bli nu, säger Per Josefsson.

Cypern, Malta, Slovenien, Rumänien, Bulgarien, Polen, Litauen, Finland, Irland och Spanien.

Där har ni 2002 års populäraste europeiska semestermål.

Åtminstone för alla som vill se VM-fotboll i tv-rutan.

Bara i dessa tio länder är ett tv-avtal klart så här långt.

Av de fem viktigaste länderna är det bara i Spanien som avtal har skrivits - och det avtalet gäller betal-tv.

I Tyskland, England, Italien och Frankrike finns ännu inga kontrakt skrivna. Och just nu är risken stor att VM i alla länderna kommer i betal-tv.

För alla parter börjar det av praktiska orsaker bli mycket bråttom. I slutet av april hålls ett möte i Japan med alla sändande kanaler. De som inte har avtal får inte vara med. Den 1 juni bokas de flesta lokaler upp i Sydkorea och Japan.

Får ingen svensk kanal klart med ett avtal är risken stor att alla matcher måste kommenteras från en studio i Stockholm.

Kampen om tv-rättigheterna fortsätter

Frank Östergren