Magda vann i OS-banan

Tog säsongens 13:e världscupseger

Foto: AP
I ENSAMT MAJESTÄT kunde Magdalena Forsberg gå i mål i jaktstartsloppet.
SPORTBLADET

SOLDIER HOLLOW, UTAH (TT:S UTSÄNDE)

Det var en stor dag för Magdalena Forsberg.

Hon vann sitt andra av tre lopp på den viktiga OS-banan i Soldier Hollow i delstaten Utah.

I princip säkrade hon världscupstiteln för femte säsongen i följd genom vinsten.

- Det känns bra. Det är en sådan skön känsla att lyckas om man haft en målsättning, sade Forsberg till TT.

Magdalena Forsberg sträckte upp händerna och pustade ut mer av lycka än av trötthet när hon passerade mållinjen i ett rafflande 10 km-lopp med jaktstart.

Den 33-åriga Forsberg visade åter att hon dominerar skidskyttet, trots att hon startade först på sjunde plats, en minut och fem sekunder efter ledaren Uschi Disl.

- Jag leder med bra många poäng, så det är väl ganska klart. Jag tror att jag har vunnit världscupen. Jag har hört rykten om att de utsett mig som segrare, sade en glädjestrålande Forsberg.

Vill fira efter Oslo

Hon ville dock inte fira sin femte världscupstitel i USA.

- Vi brukar inte fira förrän efter sista tävlingen som går i Oslo. Jag vill åka några lopp till. Men sedan ska fira, champagne låter bra, fortsatte Forsberg.

De officiella delegaterna räknade på TT:s begäran om världscupsställningen på lördagen.

- Det enda som möjligen skulle kunna stoppa Forsberg är om hon bryter benet. Men i princip har hon redan vunnit, sade representanten Janez Vodicar till TT.

- Världscupen är alltid viktig för mig. Men jag hoppas förstås kunna göra bra tävlingar här i Salt Lake City vid OS nästa år. Jag önskar att jag kan vinna en medalj. Sedan lägger jag av för att leva livet och göra allt det som jag inte hunnit med, fortsatte Magdalena Forsberg.

''Nagano är borta''

Hon visade att hon trivdes på OS-banan i Soldier Hollow, vid bergskedjan Wasatch Mountains en dryg timme utanför Salt Lake City, trots att hon störts av höjdnivån på 1 800 meter och torr luft. Och Forsberg ser fram emot att göra sina sista tävlingar på banan i Utah - en revansch för misslyckandena för fyra år sedan.

- Nu är Nagano borta. Jag tycker det ska bli kul att åka OS igen - även om jag sade att jag aldrig mer skulle tävla i OS efter Nagano. Då kunde jag aldrig tänka mig att åka fyra år till, men fyra år går väldigt fort, sade Forsberg.

Vid lördagens tävling kom Magdalena över misstagen med skjutningen vid den andra tävlingen.

- Jag sköt helt enkelt bra. Åkningen kändes ännu lite bättre i dag, trots att det var väldigt löst och djupt i snön.

- Jag missade två skott vid andra skjutningen. Jag hade ingen aning om var de tog och då börjar man fundera. Men sedan sköt jag fullt i stående, sade Forsberg.

Det verkliga eldprovet kom vid sista skjutningen där konkurrenten och tvåan i världscupen, norskan Liv Grete Skjelbreid-Poiree, och Magdalena stod nästan bredvid varandra.

Trivs i Soldier Hollow

Magdalena andades djupt och träffade samtliga. Liv Grete sköt bort sig.

När Magdalena stakade in på upploppet på OS-banan i den gula ledartröjan och med drygt 24 sekunders försprång, växte jublet bland publiken.

Magdalena Forsberg kramade om maken Henrik, lagkamrater och till och med unga anhängare som väntade i målfållan.

- Nu har man fått prova på OS-banan, och det är nyttigt, sade Forsberg innan hon tog emot en drömsymbol från indiankvinnor i Soldier Hollow.

Sedan såg sig Forsberg omkring.

- Det verkar som om jag trivs här.

Grim Berglund/TT