”Miljonär? Det har jag varit i två år”

Anja om pengar, kärlek och romansryktet med Per Elofsson - Sportbladet hemma hos familjen Pärson i Tärnaby

SPORTBLADET

TÄRNABY

Anja Pärson vilar ut i föräldrahemmet i Tärnaby.

Det är vardag igen efter VM-guldet i St:Anton.

I en rödstickad tröja och ett par gråa byxor tar hon emot när Sportbladet kommer på besök.

Foto: ULF HÖJER
HEMMA HOS EN VÄRLDSMÄSTARE Anja Pärson bor hemma hos föräldrarna i Tärnaby men flyttar snart till Umeå. VM-medaljerna - bevisen på 19-åringens framgångar - hänger på väggen.

- Det här är mina mysbyxor. Jag var dödstrött i morse och det känns rätt skönt att det inte blev någon träning, säger hon och dukar fram frukost i föräldrahemmet på Björkvägen.

Hunden Tarras springer runt i köket och viftar på svansen. Glad över att Anja är hemma igen.

- Tarras är så himla mysig. Han älskar godis, titta här.

Anja tar en Vicks blå i munnen. Böjer sig ner och får en puss av Tarras som samtidigt passar på att lägga beslag på karamellen.

Tonåringen Anja skrattar och klappar om familjens favorit.

Det är hemtrevligt hos familjen Pärson. Det enda som skvallrar om att det bor en världsstjärna i huset är de två medaljerna som hänger på ena väggen.

VM-guldet i slalom och bronset i storslalom.

- Det är jätteskönt att ha dem. Jag har klarat pressen runt omkring och det kommer vara ett stort stöd för mig framöver. Jag har kämpat hårt för dem och ögonblicket när man kom ner och förstod att man vunnit var så underbart.

Jämförs med Stenmark

Anja Pärson har under hela sin uppväxt fått höra att hon ska bli världsmästare. Att det är hon som ska ta över efter Pernilla Wiberg.

Kommer man dessutom från Tärnaby jämförs man alltid med Ingemar Stenmark.

- Den pressen har jag lärt mig att leva med. På något vis var det en anspänning i kroppen som släpptes lös direkt efter guldloppet.

Bilderna är klassiska.

Anja grät. Glädjetårarna rann ner för kinden.

- Glädjen delade jag med så många. Jag var glad för familjen, pappa som tränat mig och alla vänner som stöttat mig under alla år.

Hon chockade hela Sverige med sitt VM-guld.

Tidigare hade hon bara vunnit en tävling i världscupen, slalomsegern i Mammoth Mountain 1998, och segern i St:Anton var helt otippad.

- Nu efteråt har jag förstått hur stort det var. Det var blommor i hela huset när jag kom hem. Det såg ut som om det var begravning, skrattar hon och tittar ut genom fönstret.

- Rakt över där bor familjen From/Hansson. Det är ett par som jag och min pojkvän brukar spela kubb med. Vi har en egen bana på deras terass.

Ska flytta till Umeå

Hon har varit ihop med pojkvännen, 20-årige Björn Pettersson från Orsa, i tre år.

Hur träffades ni?

- Han gick på skidhemmet som är en folkhögskola i Tärnaby. Första året var han inte intressant, men sen blev vi ett par. Vi har hållit ihop länge nu.

Varför var han inte på plats när du tog ditt första VM-guld?

- Först skulle han följa med. Men han hade varit borta alldeles för länge från sin egen skidåkning. Han tävlade i Åre, nu efteråt ångrade han sig lite att han inte åkte med till S:t Anton. Det hade varit roligt att ha honom där.

Då ligger det inget i romansryktena mellan dig och Per Elofsson?

- Nej, absolut inte. Det är bara de lokala tidningarna här uppe som har försökt para ihop oss. Vi är bara kompisar.

Telefonen ringer. Anja går och svarar och kommer tillbaka med ett stort leende.

- Vi fick lägenheten. Den första juli flyttar jag och min syster Frida till Umeå. Det var mamma som ringde.

Varför ska du flytta till Umeå?

- Det blir lättare att ta sig hem från alla resor. Som det är nu måste jag sova över en natt i Stockholm när jag ska ta mig hem till Tärnaby. Min syster ska plugga där och det finns bra träningsmöjligheter. Träningen kommer jag fortsätta med i Tärnaby och då kan jag sova hos föräldrarna.

Har du blivit miljonär på VM-guldet?

- Det har jag varit i två år. Vet inte vad jag har tjänat på guldet men det finns avtal med sponsorer. Fick i alla fall 200 000 kronor för medaljerna av förbundet.

Vad gör du av alla dina pengar?

- Jag har köpt en ny spis till mina föräldrar. Jag har köpt en bil, Audi A4, och pengarna gör att man har en trygghet. Men mest är det bara jobbigt, ju mer pengar jag tjänar desto snålare blir jag. Ibland tar jag bilen till Umeå och tokshoppar, lika bra att handla rejält när man är i stan.

Vem sköter dina affärer?

- Jag har ett bolag som heter Anja Pärson AB. Mamma och pappa har koll på ekonomin, vilket känns tryggt. Jag litar på dem. Det enda jobbiga är när mamma frågar efter löneförhöjning, skrattar Anja.

Hennes pappa och tränare, Anders Pärson, kommer hem för att äta lunch. Han påminner Anja om eftermiddagens träning.

Blev sjuk efter VM

De ska testa nya slalomskidor och Anja försvinner ut i garaget för att göra i ordning utrustningen.

Tiden efter VM-guldet har hon kurerat sig från en förkylning och mest tagit det lugnt.

Hela familjen blev sängliggandes efter VM i St:Anton.

- Det har varit skönt att landa hemma. Nu är det nya utmaningar som gäller och jag ser fram emot världscupstävlingarna i Åre nästa helg. Sen är det SM i Tärnaby i slutet av mars och då gäller det att vara på topp. Byborna kommer stå vid backen och titta på mig med kritiska ögon.

Förresten, vet ni vad Anja Pärson har gemensamt med Kalle Anka och Musse Pigg?

Alla har varit med i Disneydags på tv.

- Jag var åtta år och och hade precis vunnit nordens största ungdomstävling. Redan då sa jag att målet var att bli världsmästare.

Anja Pärson blev det. Och ordet diva vet hon knappt var det är. För med sin spontanitet, glädje, ärlighet och humor älskas hon av alla.

Den nya världsmästaren från Sverige är som vilken tonåring som helst.

- Jag kommer fortsätta att vara mig själv. När det kommer fram människor och ber om en autograf är det bara roligt. Skönt att svensken vågar gå fram.

Anja om…

Fredrik Larsson