Svensk skräll i Vasaloppet

Dubbelt Mora i topp efter dramatisk spurtstrid

SPORTBLADET

Årets Vasalopp blev en riktig rysare.

Aldrig har det varit så trångt i täten - och rafflande i målet.

Segrare efter en dramatisk spurt blev 27-årige Moraåkaren Henrik Eriksson, bara en sekund före klubbkompisen Staffan Larsson.

– Det här är helt otroligt och helt oväntat sa en lycklig vinnare efteråt.

Foto: NISSE SCHMIDT
Henrik Eriksson jublar efter att ha passerat mållinjen först efter den mycket dramatisk spurtstrid.

Årets Vasaloppsåkare hade vädret på sin sida. När de 14000 skidåkarna tog första stavtaget i Sälen lyste solen från en klarblå himmel och det var 16 grader kallt.

Länge låg den första klungan samlad, ingen åkare lyckades skaffa sig ett tydligt övertag.

Stanislaw Resac, totaltrea i Worldoppet i fjol vann de fyra första spurtpriserna och i Oxberg spurtade Umeåbon Björn Ferry bäst.

En av favoriterna och fjolårets Vasaloppssegrare, Raul Olle lyckades därefter vinna spurtpriset i Hökberg.

Ännu när bara en halvtimme återstod av loppet, strax innan Krångåsen var täten samlad i en klunga på ett tiotal åkare.

Såväl estländaren Raul Olle som favorittippade hemmasonen Staffan Larsson låg bland de främsta. Larsson höll ett förvånansvärt lugnt tempo, även när hans "favorit-ryck-ställe" i Krångåsen passerats.

Svärd orkade inte

Men strax efteråt ryckte Staffan Larsson trots allt, en dryg mil från mål. Oskar Svärd och Henrik Eriksson hängde på men i spurten sållades agnarna ut och klungan splittrades snart.

Henrik Eriksson, hemmahörande i Mora, tog senare täten innan Eldris, nio koilometer innan mål, följd av Eriksson, Larsson, Svärd och Mattias Danielsson.

Efter vätskekontrollen i Eldris ökade tempot ytterligare och Staffan Larsson tog täten och försökte rycka ifrån resten av fyramanna-klungan men fick slutligen ge sig och släppa fram Henrik Eriksson.

När sju kilometer återstod kom Daniel Tynell från Falun- Borlänge upp i täten helt oväntat. Han har åkt Vasaloppet en gång tidigare och kom då på 36:e plats.

Oskar Svärd, som är en erkänt bra spurtare, låg länge sist i klungan och det spekulerades i om det var av trötthet eller taktik.

Drygt tio minuter innan målgång ryckte Henrik Eriksson ifrån något och lade sig åter i täten men hamnade snart i bakvattnet av spurtarna Daniel Tynell och Oskar Svärd, som inte längre lät sig hållas undan.

Jublande publik

Staffan Larsson höjde återigen tempot och tog täten och när endast tre kilometer var kvar att åka låg Mora-åkarna Larsson och Eriksson omväxlande i täten, jämsides med Tynell när målgången och Mora närmade sig.

När endast några hundra meter återstod var det tre åkare som kämpade mot varann, en som vunnit förut och två som aldrig varit i närheten av det.

Inför upploppet lade sig alla åkare i högerspår och den förtjusta publiken applåderade, viftade med flaggor och frös.

Inför en jublande publik vann Mora-åkaren Henrik Eriksson före Staffan Larsson och Daniel Tynell. En 27-åring som kommer från Falun men bor i och åker skidor för Mora.

En utmattad men lycklig åkare tappade nästan andan men flåsade fram:

- Jag känner mig pigg. Jag känner mig som han...vad hette han, på korset?

Sedan fick han en kram av kranskullan Catharina Asph och såg om möjligt ännu mer nöjd ut.

Tvåan Staffan Larsson kom två, bara tiondelar efter vinnaren:

– Det är alltid tråkigt att förlora ett lopp men i och med att det var Henrik som vann så var det rätt ok ändå, sa han till Tv-sportens Christer Ulfbåge.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM