Fortsatt jämnt i Slaget om Globen

Djurgården tog tillbaka initiativet

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

Djurgården gjorde två mål i numerära underlägen. Det avgjorde den tredje SM-kvartsfinalen i ishockey mot AIK.

Seriesegraren vann med 5-3 (1-0, 1-2, 3-1) leder med 2-1 i matcher.

- Men jag hoppas att vi ska kunna vara ett spöke för Djurgården i fortsättningen så de inte drar ifrån, sade AIK-tränaren Pär Mårts.

Två av elitseriens bästa målvakter finns i AIK:s Tim Thomas och Djurgårdens Mikael Tellqvist och många väntade sig en match i matchen mellan dem.

Men det blev det egentligen inte. För även om Tellqvist släppte in minst antal mål, så släppte han in två väldigt billiga mål. Han lät Mats Lindberg slå in AIK:s mål liggande på isen och han schabblade in Stefan Hellkvists lösa studspuck som betydde 2-2.

Tellqvist fick bara 15 skott på sig, enligt den officiella statistiken. Tim Thomas fick betydligt mer att göra. Han fick 32 skott på sig och släppte alltså in fem.

- Han fick inte chansen att utmana Tellqvist, menade Mårts.

Djurgården förde spelet

Djurgården hade kommandot och låg aldrig under någon gång i matchen.

- Vi hade nosen först. Det var viktigt att vi hela tiden fick ledningen för matchen var annars väldigt jämn. Det var en mycket tätare match i dag än i de två tidigare, sade Djurgården-tränaren Hardy Nilsson.

Två mål med en man mindre

En kvart in i första perioden gjorde Nichlas Falk 2-1 i spel fyra mot fem. I femte minuten i sista perioden slog Francois Bouchard in ett långskott som betydde 4-2 - också det i numerärt underläge.

- Får man två mål emot sig i numerära överlägen få får man uppförsbacke - då blir det svårt att vinna, sade Mårts.

AIK har dålig power play-statistik. Den blev inte bättre av att man släppte in två mål på söndagen.

Högt tempo

Det inledningsvis så höga tempot mattades av betydligt i den tredje perioden då spelarna såg mycket trötta och slitna ut. Lagen släppte då också in sina fjärde femmor.

- Och när vi fick två snabba mål så gick vi definitivt på resultatet. När AIK gjorde 3-4 så blev jag lite orolig, för de är tunga. Men jag tycker att vi skötte det riktigt bra, sade Nilsson.

Djurgården fick 3-2 och 4-2 inom loppet av 2,5 minut i tredje perioden. Djurgården avgjorde matchen med 5-3-målet med en minut kvar att spela. Vladimir Orszagh, som gjorde många mål i höstas, men färre nu under våren, gjorde två mål på söndagen (3-2 och 5-3).

Ingela Ahlberg/TT