Ny sudden-seger för Luleå

Nu är laget en seger från semifinal

SPORTBLADET

LULEÅ (TT)

I den första kvartsfinalen var det Torbjörn Lindberg som avgjorde i sudden death för Luleå, i den tredje var det Hans Huczkowski som sänkte Modo på övertid.

Den jämna och välspelade matchen som spelades i Luleå på söndagseftermiddagen slutade 4-3, och gav hemmalaget en 3-0-ledning i matcher mot Örnsköldsvikslaget.

- Det är klart att man är glad när man får göra mål, men det är fortfarande så att vi måste vinna fyra matcher, säger Hans Huczkowski.

Efter 2.16 satte han segerpucken bakom Tobias Lundström i Modo-kassen, framspelad av Sami Mettovaara efter att en motståndarback drattat på ändan i ett försök att stoppa anfallet.

Slutresultatet speglar inte matchen, Modo dominerade, särskilt i slutet.

- Mycket bättre än så här kan vi knappast spela, men vad hjälper det när vi är för ineffektiva. 7-3 till oss hade speglat matchen bättre, sade Per Bäckman, Modos tränare, efteråt.

Gjorde flera mål

- Men vi gjorde i alla fall tre mål på Myllys, i de andra matcherna har vi bara lyckats med ett. Och det här är inte slut ännu, nu har vi två matcher hemma, sade han.

Luleås matchvinnare säger att hockey inte alltid är rättvist, och hänvisar till att Modo vann samtliga sex möten mellan lagen i grundserien.

- I grundserien var det de som hade marginalerna på sin sida, säger Hans Huczkowski.

Modos första mål kom redan efter en minuts spel, genom Pierre Hedin i spel fem mot fyra.

Petter Nilsson kvitterade för Luleå två minuter senare, och Martin Hostak gjorde 2-1 strax efteråt.

Modo-spelarna höjde sig minst en nivå jämfört med i de två första kvartsfinalerna. Vassast var Weinhandl-kedjan, som hela tiden skapade farligheter framför Myllys.

Pihl gjorde två mål

Men det var inte anfallarna i kedjan som avslutade, i stället klev backen Andreas Pihl fram. I grundserien gjorde han bara ett mål på 48 matcher, nu stod för två av Modos mål, det viktiga 2-2-målet i andra periodens mitt, och ledningsmålet 2-3 två minuter senare.

Men ytterligare två minuter senare hade Luleå kvitterat genom Vaclav Burda.

Modo pressade på starkt i tredje perioden, men Jarmo Myllys visade sig i sin allra bästa slutspelsform och tog allt, bland annat friläge för Mattias Weinhandl.

I Luleå hade Jonathan Hedström flera frilägen i matchen, men när han inte missade målet, kunde Tobias Lundström klara dem.

Den första kvartsfinalen i Luleå i tisdags var ruffig, grinig och föga underhållande. Den tredje var snyggt spelad, nästan helt utan smutsigheter, och mycket underhållande för publiken, 5 074 personer.

Per Vallgårda/TT

ARTIKELN HANDLAR OM