”Jag ville bara komma först i mål”

Henrik Eriksson åkte nio mil - och vann med en ynka sekund

SPORTBLADET

MORA

Nio mils skidåkning, en sekund mellan ettan och trean. Vasaloppsthrillern innehöll allt.

Spänning, nervdaller - och en hjälte.

- Det här får jag leva med resten av livet, säger segraren Henrik Eriksson.

Foto: ULF PALM/SCANPIX
HAR BOTT I USA Namn: Henrik Eriksson. Ålder: 27. Klubb: Kommer från Falun men har tävlat för IFK Mora i tre år. Jobbar: Frosts knivfabrik, deltid. Under fjolåret bodde han i USA och gick på University of Colorado, och tävlade ingenting i Sverige. Vasaloppsmeriter: 26:a 1998, 16:e 1999, segrare 2001.

Långloppseliten kom till Mora för att skida hem Vasaloppstiteln och segerchecken på 75 000 kronor.

Men Staffan Larsson, Raul Olle och de andra hade inte räknat med Henrik Eriksson, en 27-årig skiddoldis från Falun.

Men det är svårt att klandra dem.

Inte ens Henrik själv vågade hoppas på det.

- Jag har drömt om detta, men inte riktigt trott på det, säger han till Sportbladet när den värsta uppståndelsen har lagt sig lite.

Trodde inte på seger

Steget från att jobba deltid på knivfabriken i Mora till att bli hyllad av en hel ort, berätta om segern i morgon-tv, eller fira på hotellet är långt.

- Det är stort, otroligt stort. Planen var att hänga med de andra så länge som möjligt, men att vinna. Nej, aldrig, säger han.

Henrik Eriksson är till skillnad från de andra skidstjärnorna inte heltidsproffs.

-Men jag styr mina arbetstider själv, annars skulle det inte gå. Men jag gör inget annat än tränar, jobbar, äter och sover. Min flickvän bor i Umeå och vi ses inte mycket, säger han.

Henriks avslutning på Vasaloppet är redan klassisk. Staffan Larsson, Daniel Tynell och han själv åkte i bredd längs med hela upploppet. Sakta, sakta, gick han om ledande Staffan Larsson och vann med en sekund.

- Det är otroligt att det är så små marginaler som avgör. Jag tänkte ingenting när jag stakade, inget alls. Ville bara komma i mål först, säger en överlycklig Henrik.

Spurtstrid inget för Staffan

Staffan Larsson var inte lika glad. För andra gången förlorar han Vasaloppet med mindre än en skidlängd.

- Det var inte så bittert som det skulle kunna ha varit. Jag jublar inte direkt åt andraplatsen, men det kändes mycket värre sist. Då var det som om den dröm jag haft sedan jag var liten gick i kras, säger Staffan Larsson, som fick revansch året efter (1999).

Henrik Erikssons dröm är redan uppfylld - fastän han har svårt att tro det.

Niclas Johansson