Calle, 992, jagar Salmings rekord

Snart kliver Johansson in i NHL:s exklusiva 1000-klubb

SPORTBLADET

Börje Salming har 1 180 NHL-matcher.

Ulf Samuelsson har 1 080.

Calle Johansson blir inom kort den tredje svensken att nå milstolpen 1 000 NHL-matcher.

- Det känns stort. Trodde jag aldrig när jag åkte över 1987, säger Calle Johansson.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Trots att han spelat i NHL i 14 år har Calle Johansson bara representerat två klubbar. Han debuterade 1987 i Buffalo Sabres, därefter har han spelat för Washington Capitals.

Det är svårt att bara få spela en NHL-match. Fråga bara landslagsmännen Mikael Håkansson och Johan Hedberg. De har inte fått något förtroende av respektive arbetsgivare i NHL och aldrig fått leka med de stora pojkarna.

Men Calle Johansson har definitivt fått förtroende av sin NHL-klubb Washington Capitals.

I natt gör han sin 993:e NHL-match, 876 för Washington, och borta mot Rangers 19 mars blir det match 1 000.

"Jag har haft tur med skador"

- Jag har haft tur, måste jag säga. Många får problem med skador, men peppar peppar har jag varit mycket lite olycksdrabbad. Sedan får jag tacka min familj som ställt upp i så många år för mig. Utan en förstående familj går det inte att komma så här långt, säger Calle Johansson.

Givetvis kommer Washington att uppmärksamma jubiléet. Uppvaktning av Kungsbackasonen ska ske vid lämplig hemmamatch och Calle Johansson kan räkna med både kristallskålar och dylikt i presentväg. När Ulf Samuelsson spelade sin 1 000:e NHL-match var hela familjen med på isen under ceremonin.

Tröjan kan hissas efter karriären

Mycket talar för att Washington även kommer att hissa Calles tröja nummer 6 i hemmaarenan. Calle blir troligtvis meste spelaren i Capitals. Kelly Miller har 940 matcher och Calle har 876.

Men om karriären går lysande just nu för Capitals assisterande lagkapten har allt inte varit lika uppåt. Bland annat minns Calle sin första NHL-match.

Mörbultad i debuten

- När det var tio minuter kvar av matchen fick jag en rejäl tryckare av Craig Hartsburg. Hela ansiktet svullnade upp. Jag såg hemsk ut. När jag tradades från Buffalo var det även jobbigt, men i dag ångrar jag inget, säger Calle.

Även OS i Nagano 1998 var motigt för Calle.

- Mitt värsta hockeyminne. Allt gick fel.

Hur länge fortsätter du i NHL?

- Jag har två år på kontraktet. Sedan får vi se. Då är jag 36 och det är ju ingen ålder på en häst"

Salmings rekord, då?

- Blir svårt. Det räcker nog inte med två år till. Men det skulle vara otroligt roligt att slå Salming. Han var min barndomsidol och banade väg för mig och många andra svenska hockeyspelare i NHL.

Har vunnit två VM-guld

Tomas Ros