I skuggan av poängkungen

Johnson är Frölundas grovjobbare i skymundan

SPORTBLADET

GÖTEBORG

I skuggan av Kristian Huselius framgångar jobbar en trygg familjefader. Jonas Johnson tackade till och med nej till Tre kronor för att få mer tid med sina tre barn.

- Jag vill ägna tid åt dem medan de är små, berättar Jonas Johnson.

Foto: PETER WIDING
Namn: Jonas Johnson. Född: 23 mars 1970. Längd: 1,88 meter. Vikt: 82 kilo. Familj: Anna och barnen Jonathan, 8, Andreas, 6, och Alexandra, 3. Bor: Kullavik söder om Göteborg. Facit årets säsong: 50 matcher 15 mål+29 assist 44 poäng +13. Meriter: VM-silver 1995, SM-guld 1993, SM-silver 1995. Landskamper: 47 A, 8B och 1 J. Klubbar: Gävle GIK, S/G 83, Björklöven, Brynäs, EV Landshut och Frölunda.

Bakom Kristian Huselius rekordsäsong finns en rad olika faktorer. En av de viktigaste: Jonas Johnson. Hans följsamhet och uppoffrande spel har kanske till och med varit en nödvändighet.

Bästa säsongen hittills i Frölunda

- Husse är en otroligt bra spelare och verkligen värd allt beröm han får, säger Jonas Johnson, som själv gjort sin bästa säsong hittills i Frölunda.

Han gjorde 44 poäng i grundserien. Lägg till Huselius 67 och ni har elitseriens giftigaste duo. Huselius irrationella vägar på rinken och Johnson som alltid finns i närheten beredd att snappa upp returer och lösa puckar.

Vad är det som gör att ni trivs så bra ihop?

- Jag trivs med "Husse" i varje fall. Hoppas att han trivs med mig, säger Jonas Johnson och skrattar.

Och till skillnad från Huselius blir Jonas Johnson kvar i Göteborg.

Han har två år kvar på sitt kontrakt och två av barnen har börjat skolan. Åttaåringen Jonathan går i ettan och Andreas har börjat nollan som det heter. På gatan utanför huset i Kullavik visar de att de har ärvt pappas begåvning med klubban.

- Det var ju landhockey nästan jämt när man var liten, berättar Jonas medan han skojbrottas med Andreas framför målet.

Minstingen Alexandra, tre år, trivs när hon får ta bollen och springa iväg åt sitt eget håll. Precis som pappa. Tidigare under säsongen tackade han nej till landslagsspel i Karjala Cup för att inte vara borta för mycket från sina barn.

- Det kändes rätt att tacka nej då. Men det kan ju kännas annorlunda framöver, förklarar Jonas och lämnar alla dörrar öppna.

Barnen är ofta och tittar på hemmamatcherna i Scandinavium. Vem är favoriten?

- Huselius, säger Jonathan självklart och sträcker armarna i luften.

- Pappa är Frölunda, kontrar Alexandra.

"Färjestad måste vara på topp"

Tillsammans är i varje fall Jonas Johnson och Kristian Huselius Frölundas vassaste vapen. Och de ska se till att kvartsfinalen mot Färjestad lever vidare ett tag till.

- Det kommer att bli tufft men Färjestad kommer att vara tvungna att spela på sin absoluta topp för att vinna, lovar Jonas Johnson.

Martin Strömberg