HIF tar SM-guld

Men i år är det svårtippat – häng med i Sportbladets granskning

SPORTBLADET

Om en månad drar allsvenskan i fotboll igång. En bättre och jämnare allsvenska än i fjol - en mer svårtippad allsvenska.

Ändå tippar Sportbladet redan nu hur det ska gå och vi kommer att tippa igen - och igen - och igen.

Från och med i dag bjuder vi på en serietabell som grundar sig på läget i lagen just nu. Hur bra de varit i träningsmatcherna, vilka spelare och spelsystem som man testat och vad vi tror att vi med utgångspunkt av detta kan förvänta oss av lagen när serien väl startar.

Foto: KRISTER HANSSON
NYTT JUBEL I HÖST Helsingborg vann SM-guld för två år sedan och fick i fjol tillfälle att jubla i Champions League. Enligt Sportbladets fotbollsexpert Stefan Alfelt har skåningarna stora möjligheter att vinna ett nytt SM redan i höst.

Att Helsingborg vinner SM-guld är åtminstone jag just nu helt övertygad om. Och mycket ska hända för att jag ska ändra mig.

Sällan har en vinter varit så odramatisk när det gäller övergångar till och från svenska klubbar. Det innebär exempelvis att förra höstens bästa lag, Helsingborg, är helt intakt förutom att veteranen Roland Nilsson slutat och ersatts av Halmstads Mikael Gustavsson, som är på gränsen till att vara landslagsaktuell.

HIF har allsvenskans bästa mix i truppen med rutinerade veteraner som Sven Andersson, Jesper och Ulrik Jansson, Jozo Matovac, Nicklas Persson och Hans Eklund som en fortfarande mycket duglig stomme, vilket ger de unga talangerna Christoffer Andersson, Rade Prica, Mattias Lindström och kanske, kanske oerhört intressante John Pelu chansen att våga utvecklas.

Och sen har man Alvaro som siktar på att göra 25 mål i år. Inget annat lag har en forward av motsvarande kapacitet, men HIF:s skyttekung den här säsongen kan lika gärna heta Hans Eklund som varit lysande på försäsongen.

Elfsborg kan utmana

Fjolårets miljonlirare - målet mot Inter som ledde till Champions Leaguespel - Michael Hansson har i vinter petats till förmån för Mattias Lindström på vänsterkanten. En kantplats som till slut ändå kanske tas av landslagsanfallaren Rade Prica som lär få väldigt svårt att peta Alvaro eller Eklund från de två anfallsplatserna.

Halmstad har haft en resultatmässigt mindre bra försäsong men Tom Prahl förfogar i stort över samma spelare som var så bra förra säsongen. Rimligtvis bör det innebära att HBK blir ännu bättre samkört och därmed ännu effektivare som lag.

Elfsborg fick mot alla odds behålla Anders Svensson och skyttekungen Fredrik Berglund. Försvinner dom inte till sommaren kan Boråslaget bli en allvarlig utmanare om guldet.

Örebro - en överraskning

AIK har fått Olle Nordin och därmed en entusiasmerande tränare som också har en bred och förhoppningsvis friskare trupp än den i fjol så hårt skadedrabbade. Klar utmanare till HIF om guldet.

Vinterns överraskning har Örebro varit. Med tanke på att Mats Rubarth och Johan Wallinder lämnat hade det naturligaste varit att tippa ÖSK på nedflyttningsplats, men Mats Jingblads franska spelsystem har fungerat lysande i träningsmatcherna så just nu går ett sånt tips inte att motivera.

Djurgården och Malmö FF är intressanta nykomlingar som ser ut att famla lite i sökandet efter förstauppställning. Djurgården spelade förra årets roligaste fotboll när man suveränt lirade hem seriesegern i superettan och Malmö har en uppsjö av intressanta lirare. Zlatan Ibrahimovic såklart, men Joseph Elanga kan bli årets spelare.

Göteborg? Ska Blåvitt äntligen komma igång igen? Träningsmatcherna har inte gett något svar. Trelleborg, Sundsvall och Hammarby får svårt. Det säger både känslan och träningsmatchandet. Häcken klarar sig gott på Kim Källström. Norrköping blir knappast bättre än i fjol och Örgryte utan Marcus Allbäck är inte lika vasst längre.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM