Spelarna ville sparka Baxter

Kåmark om bråken i AIK: Jag var så arg att jag höll på att bryta ihop

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Det blev räddningen för Stuart Baxter.

Annars hade den kontroversielle tränaren fått sparken i höstas.

- Det var trassel hela året. Till slut hade det gått för långt, säger Pontus Kåmark.

"Det sitter många fjantar i styrelser"

AIK:s styrelse lyssnade inte på spelarna.

I början av november bestämde sig Baxter för att bryta kontraktet med AIK.

Han sa att framtidstron inte var tillräckligt stark.

Om han syftade på sin egen tro på klubben eller spelarnas tro på honom framgick aldrig, men bevisligen brast det både här och där.

Redan under säsongen ville spelarna plocka bort honom från tränarposten.

- På slutet ville vi nog det. Många andra spelare gnällde mer än jag - men bara i omklädningsrummet. Det här var otroligt mycket mer än något mellan mig och Stuart. Det var hela spelartruppen mot organisationen. Det fungerade inte - men ingen ville lyssna. Det hade gått att rätta till, men i Sverige vågar ingen ta konflikter.

Vad var det som inte fungerade?

- Vi ville få honom att tagga ner. Han försökte överföra sin ideologi på oss och det funkade inte. Är man 30 år och knappt får bestämma när man ska gå på muggen, vad man ska äta eller om man får dricka cola till maten orkar man bara till en viss gräns. Sedan håller man på att bryta ihop. Det var överdrivet strikt. Han missuppfattade hur professionella vi var.

Pontus Kåmark kom till AIK från Leicester sommaren 1999 och det dröjde inte länge förrän det skar sig mellan honom och Stuart Baxter.

AIK hade lovat honom att träffa familjen

- När jag flyttade hem till Sverige var det för att skaffa mig en utbildning och komma närmare familjen. Klubben hade lovat det - men eftersom Stuart inte hade blivit informerad blev det bara fotboll. Jag var på jobbet fem gånger och inte ens efter säsongen fick jag åka till Göteborg för att träffa min dotter. Jag var så arg att jag höll på att bryta ihop, berättar Pontus Kåmark.

Förra säsongen - 19-27 april - blev han avstängd från både träningar och matcher utan att någon egentligen förklarade varför.

- Om inte det vardagliga arbetet fungerar krävs en markering, sa Sune Hellströmer, den dåvarande vd:n.

Några dagar senare, under en landslagssamling i Köpenhamn, kallade samme man in Kåmark på sitt hotellrum.

- Det första han sa när jag klev innanför dörren var att han egentligen inte visste vad som hade hänt. Det glömmer jag aldrig. Det var ju han som stängde av mig. Det säger allt om situationen. Han hade bara hört en version och den trodde han på. I dag vet han att den inte var sann. Det måste kännas kymigt, säger Pontus Kåmark.

"Där fick jag stå och ta skiten"

Vad hände då?

- Stuart och jag hade kommit på kant om en massa grejer och han krävde att klubben skulle ge mig en näsbränna. Det är jag ledsen för än i dag. Och besviken. Det var inte rättvist. Där fick jag stå och ta skiten.

Hur motiverade Stuart avstängningen?

- Han tyckte att jag inte stod på hans sida. Jag gjorde något practical joke som han egentligen inte var inblandad i och åkte hem från en match när jag hade blivit utbytt. Han tyckte dessutom att jag var försenad till träningar och inte uppträdde professionellt. I början av säsongen kunde jag hålla med om det - och då hade vi ett snack. Efteråt lovade jag mig själv att ingen skulle kunna gnälla på det igen, men tydligen fanns det inget annat att komma på. Han plockade fram alla småbitar. Det var väldigt spänt. Tråkigt att det skulle bli en sådan mediagrej. Jag tycker inte sämre om Stuart i dag även om vi hade olika uppfattningar. Jag skulle kunna prata med honom utan problem. En konflikt innebär ju inte att man tycker illa om någon, säger Pontus Kåmark.

Stefan Holm