Femman kan bli en riktigt bra sportkanal – om den bara vill...

SPORTBLADET

För ett par veckor mejlade en dansk vän och beställde en video från matchen Malta-Sverige. Jag svarade artigt: "Självklart vill jag hjälpa dig att få närstudera Danmarks tuffa kommande VM-motståndare Malta. Men tyvärr, matchen sänds icke på svensk TV." "Men va faen Lars! Den vill sändes direkt på den Kanal 5, helt sikkert!", gastade vännen då över nätet så att det troligen gick svallvågor i Johan Staël von Holsteins jacuzzi.

Mycket riktigt, Kanal 5, såpornas Mekka på jorden, sände matchen. Paret Ola Finell och Ronnie Hellström gjorde därtill en klart godkänd insats när hagelkornen väl lagt sig och medgett match i den halvklara arenan i La Valetta. De inledande reportagebilderna från VM-kvalmatchen 1973 mot just Malta var dessutom helt gudomliga.

Det är som sporttittare mycket lätt att glömma bort Kanal 5:s existens. Med sin enmannaredaktion - Ola Finell gör allt, resten grejar Ola - vaknar kanalen plötsligt till liv när fotbollslandslaget spelar bortamatch.

Dessemellan handlar det återigen till 160 procent om såpor som "Radio", "Big Brother" och för skams skull ett par långfilmer per kväll.

Men sporadiskt inkluderar femman även oss sporttittare i sitt motto "underhållning för nyfikna människor". Häromåret gjorde man ett tillfälligt ryck och sände "Sportfemman", där den evigt käcke Finell gästades av Stefan Thylin (vid fotbollssnack) respektive Rolf Ridderwall (hockey-dito). Programmet ansågs dock vara en flopp och ersattes av en såpa som sändes från femmans direktionstoalett.

Efter Malta-Sverige slog mig plötsligt tanken: Skulle inte femman kunna vara kanalen som startar det första internationella fotbollsmagasinet i en hyfsat (56 procent) rikstäckande kanal. Det vore väl ett billigt sätt att skapa något slags kontinuitet i fotbollsbevakningen på kanalen?

Man har en utmärkt studiociceron i Ola Finell. Om femmans ägare SBS köps upp av Viasat Sports ägare MTG - det ryktas om en sådan affär - har man mängder av lysande reportage att få för en spottstyver från de lysande Viasat-magasinen "Western Union World Football" respektive "Futbol Mundial". Annars kan man låna inslag från alla de andra utmärkta fotbollsreportage som är rutin i bättre TV-länder än vårt.

Eller sänder femman VM-kvalfotboll ENDAST för att kunna kränga reklam?

En avsevärt större sportkanal som skulle må bra av ett rejält magasinsprogram är SVT. För mig är det en gåta att man där envisas med att köra "Sportspegeln" i samma sönderstöpta format. Hälften av "Sportspegelns" tittare har antagligen sett TV 4:s sport en kvart innan. Därmed så blir nyhetsinslagen repriser och de ambitiösa reportagen blir alltför ofta maratonlånga transportsträckor till de nyhetsinslag - exempelvis europeiska ligatabeller - som fyran hoppat över.

Om jag vore Remy Nilsson för en dag skulle jag korta "Sportspegeln" till en 25-30 minuters tät nyhetsshow med Katarina Hultling i huvudrollen. Mats Nyström skulle sedan få bli ankare för de sena söndagskvällarnas halvtimmes-långa "Uppdrag sport".

Där reportage från såna som Albert Svanberg, Jens Lind och Jonas Karlsson inte behöver maka åt sig för Pelle Nyströms handbolls-smatter från Göteborgs förorter. Den här veckans magasin skulle ha vigts helt till skidor: Vasaloppet, som för övrigt bevakades lika bedårande som vanligt av SVT-sällskapet, men också dopningsskandalen. Innan jag krängde mig ur Remy Nilssons skinn skulle jag dessutom besluta att Anders Bewarp ska redigera alla inslag. Bewarp måste vara SVT-husets mest anonyma geni.

Avslutningsvis ett sista kapitel i historien: "Tv-spalten vs Lasse Kinch". Det är fascinerande att även en så okontroversiell sportkommentator som Kinch kan skapa så delade meningar. Efter att jag i förbigående ifrågasatt Kinch i den här kolumnen har det smattrat rejält i min pc. Av 50-talet mejl har 35 hållit med. Men det finns också de som idiotförklarat mig. Som tycker att Kinch är landets senaste bidrag till det kommentatorernas himlaråd som Lennart Hyland stiftade anno dazumal. En som tyckte så mejlade mig telefonnumret till Poolia, ganska kul, medges.

Alternativt så tycker man som "Andreas":

"Lasse Kinch är oförarglig, säkert ofta så klyschig som du påstår. Men jag måste säga att jag saknar honom så fort någon annan kommenterar Champions League. Det är något hemtrevligt med Kinch. Europafotbollen med alla dess pengar och superstjärnor känns nästan hemvävd när Kinch guidar oss."

Så kan man också se på saken. Case closed.