- Vi visste att han ljög

Stuart Baxter sågar Kåmarks kritik: När Pontus kom var vi tvungna att införa hårdare disciplin

SPORTBLADET

Det här är en ovanlig artikel i Sportbladet. Aldrig tidigare har en enskild spelare hängts ut på ett liknande sätt av sin tränare.

I dag svarar Stuart Baxter på Pontus Kåmarks kritik. Och han gör det med en totalsågning av den förre proffs- och landslagsstjärnan. Både som fotbollsspelare och - framförallt - som person.

- Om jag skulle berätta hela historien hade det varit pinsamt för Pontus. Och jag hoppas att jag inte utsätter Pontus för saker som han inte klarar av att bära i sitt privatliv. Jag säger inte allt - och han kan vara glad för att jag inte gör det, säger Stuart Baxter.

Foto: BJÖRN LINDAHL
SÅGAR KÅMARK S tuart Baxter har inte mycket positivt att säga om Pontus Kåmark - varken som person eller spelare.

För AIK som satsat hårdare än någon svensk klubb gjort tidigare var SM-guld något av ett måste i fjol. Men det gick snett tidigt på säsongen. Skador, sjukdom, missnöje och oro präglade truppen och bromsade resultaten. Kåmark gav i går Baxter skulden för misslyckandet. Enligt Kåmark var hela truppen emot Baxter som man ville skulle få sparken.

- Jag kan inte skjuta ner hela spelartruppen för att Pontus Kåmark öppnar sin mun, säger Baxter.

Kåmarks utspel aktualiserar bland annat frågan om varför han fick disciplinstraff och blev avstängd under förra säsongen.

- Det kan jag gott berätta, men jag tror vi skulle behöva sitta ett par timmar, säger Baxter.

I korta drag?

- Omöjligt. Omöjligt att beskriva den effekt som Pontus hade på truppen.

Var det hans personliga uppträdande som blev negativ för hela gruppen?

- Hans uppträdande var av division 5-standard, men jag vill inte riva upp något så att det blir negativt för en hel trupp som jag tycker gjorde en väldigt bra insats under en besvärlig period.

När du säger att Kåmark uppträdde som en division 5-spelare, då tänker du på hans uppträdande vid sidan av planen, eller?

- Både och. Vi hade haft två år då vi inte behövde ha en överdriven disciplin. Vi hade spelare med en väldigt bra inställning. Den enda anledning till att vi förra året tyckte att vi behövde en hårdare disciplin var på grund av Pontus.

- Vi hade många unga spelare i truppen och hade inte Patric Englund och Krister Nordin kvar. Därför var äldre spelare som Pontus väldigt viktiga som förebilder. Vi hade aldrig tidigare haft några problem, men helt plötsligt hade vi massor av problem.

Konflikten mellan Baxter och Kåmark uppstod redan på träningslägret i La Manga tidigt på våren.

- Det kan ha varit ett misstag att vara tre veckor på ett träningsläger, man får en massa oroligheter när spelare blir uttråkade, men det var ingen tillfällighet att det var Pontus som ville gå på casino, att det var han som ville åka hem, det ena med det andra.

- I Sverige tog han träningarna med en klackspark och blev knappt svett. Unga spelare såg det och truppen blev inte homogen. Vi tappade mycket där. Inte heller på planen tycker jag att Pontus gjorde det jobb han med sin rutin borde ha gjort.

"Han sa precis tvärtom till de andra spelarna"

Disciplinstraff och petningar följde för Kåmark som hyllats under stora delar av sin proffstid i Leicester.

- Han kom till mig och Gary Payton (andretränare) och beklagade sig på ett väldigt korrekt sätt och sa att han förstod våra synpunkter och bla, bla, bla... - men vi visste att han ljög hela tiden. Vi visste att han i omklädningsrummet sa precis tvärtom till de andra spelarna.

- När någon går och plöjer upp i stämningarna kan man alltid hitta en tre-fyra stycken som är beredda att kritisera. De tre-fyra lyckades Pontus vid olika tidpunkter leta upp. Visst kan han därför säkert peka ut spelare som tycker det vore bättre att Stuart Baxter och Gary Payton gått tidigare under säsongen.

Blev detta agerande, som du påstår att det har varit, en överraskning för er? Ni hämtade ändå hem Pontus Kåmark från Leicester för att bli en ledargestalt i laget.

- Vi hade en diskussion med Pontus innan vi köpte honom och där var vi väldigt tydliga i vårt budskap. Det blev ingen överraskning - bara en jättebesvikelse.

Efter att ha blivit utbytt i en allsvensk match lämnade han Råsunda medan matchen fortfarande pågick.

- Han gick hem direkt efter att ha blivit utbytt mot Häcken.

Vad tycker du om ett sånt agerande?

- Det är oprofessionellt. Precis som det är oprofessionellt att gå till klubbens ledning bakom min rygg och säga att delar av truppen var missnöjd med mitt sätt att leda den.

Undergrävde det den konflikt som fanns mellan dig och klubbdirektören Stefan Söderberg och anser du att Kåmark försökte att spela på den konflikten?

- Absolut.

Bidrog detta till ditt beslut att lämna AIK?

- Det var många saker som hände under årets gång som var som de inte skulle vara. Bland annat då de här sakerna.

"Jag skulle aldrig skriva kontrakt med Pontus igen"

Stuart Baxter önskar sin efterträdare Olle Nordin all framgång.

- Men om AIK får samma inledning som vi fick förra säsongen med en massa skador och sjukdom plus att det finns spelare som är negativa och missnöjda kommer han få väldigt svårt att hålla ihop skiten och konkurrera om guldet. Men allt som hände med Pontus förra året var en bra läxa för många.

Blev du förvånad när IFK Göteborg tog tillbaka Pontus Kåmark?

- Jag skulle aldrig skriva ett kontrakt igen med Pontus Kåmark. Göteborg har vad jag hört haft samma typ av erfarenheter med honom tidigare. Därför blev jag förvånad, ja.

Stefan Alfelt