Bilden av en slagen stjärna

Huselius kunde inte rädda Frölunda - nu lämnar han landet

SPORTBLADET

Karlstad. En halvtimme efter slutsignalen låg han fortfarande stilla på bänken i omklädningsrummet med en handduk över ansiktet.

Kristian Huselius, poängkungen och profilen, lämnar elitserien som en förlorare.

Foto: MICKE SÖRENSEN
BEDRÖVAD Kristian Huselius var ordentligt besviken efter förlusten i går - och det visade han.

- Det känns bara tomt. Jag känner bara besvikelse och trötthet, säger han.

Västra Frölunda är borta från hockeyslutspelet och Kristian Huselius är förlorad för svensk klubbhockey många är framåt.

Det är inte pengarna och glamouren i NHL klubben Florida Panthers som Huselius funderar på där han ligger. Det djupt bedrövade ansiktsuttrycket talar sitt tydliga språk.

"Ingenting gick vår väg"

I just det ögonblicket, direkt efter slutsignalen, skulle Huselius gladeligen byta bort de cirka 30 miljoner han kommer att erbjudas av Florida mot en chans att spela om kvartsfinalserien mot Färjestad.

- Det började så fel. Vi förlorade direkt, fick skador och sjukdomar. Ingenting gick vår väg, suckar han.

Efter ytterligare några minuter orkar han dock blicka framåt. Mot NHL- äventyret som har varit hans dröm hela livet.

- Det är klart att jag någonstans också är glad över det. Jag har ju som alla hockeyspelare drömt om att få spela i NHL, säger han.

Och i Florida skriker man efter en spelare av Huselius kaliber. Panthers är ett bottenlag i NHL och behöver tekniskt begåvade spelare. En sån är Kristian Huselius.

Han har lämnat bestående intryck på den svenska hockeypubliken.

Stockholmsgrabben som flyttade till Karlstad och FBK där han skulle bli stjärna. Motgångarna med ständigt bänknötande och briljanta inhopp med matchavgörande mål.

Huselius var publikfavorit i Karlstad och blev det samma i Göteborg efter den uppmärksammade flytten till Frölunda. Dragningar, ibland så fräcka att de nästan var dumdristiga, har gjort honom till en av de mest uppskattade elitseriespelarna i modern tid.

Nu väntar ännu ett uppbrott, en ny flytt och en ny publik all frälsa. Kristian Huselius har alltid varit en stor teknisk begåvning men har under året utvecklats till en mer komplett spelare - även defensivt.

- Jag hade möjlighet att åka över till NHL redan i fjol, men då ville jag ge elitserien ett år till. Jag har lärt mig mycket i år och känner mig mer redo nu. Synd bara att året skulle sluta så här.

I NHL finns det bara plats för vinnare, säger en del, men räkna med att Florida ändå välkomnar förloraren Kristian Huselius. För det epitetet bär han bara tillfälligt.

Ola Finell