Så högt - och så vackert

SPORTBLADET

LISSABON

Titta och njut av bilden på hur en människa upphäver tyngdlagen i en perfekt harmoni med sin egen kropp.

Det är ett guldhopp.

Så hoppar en tjej som är bäst i världen.

Så hoppar Kajsa Bergqvist från Sverige.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
UPP...OCH ÖVER! Kajsa Bergqvist i en härlig bild från hennes guldhopp på 2.00.

Kajsa Bergqvist är en rätt reserverad människa. Integritet. Gränssättning. Privat.

Kanske var det just därför det var så extra skönt att se henne fullständigt spricka upp och bara njuta av segern.

VM-guld. Bäst i världen. Mmm... det är underbart, Kajsa.

Vid 24 års ålder är Kajsa en av våra stora idrottskvinnor.

Var högst - i fel hopp, tyvärr...

En av de största.

Det är kanske lite svårt att definiera när Kajsa egentligen fick sitt genombrott.

OS i Sydney med brons- medaljen som egentligen smakade mer, kanske. Vi som var där och tittade, konkurrenterna och hela friidrottsvärlden såg alla att Kajsa hoppade högre än den bronsmedalj hon fick. Men hon hoppade högst vid fel hopp, tyvärr.

Andra skulle kanske säga att Kajsas genombrott kom redan 1993 vid ungdoms-olympiaden när Kajsa blev etta, bara 17 år gammal. Hon själv nämner ett junior-VM här i Lissabon året efter när hon blev tvåa, eller kanske rent av inomhus-EM förra året när hon blev etta. Guld.

Men det är en smaksak.

I går sattes ytterligare ett bomärke som visar på detta enda; Kajsa Bergqvist är en av världens bästa höjdhoppare. Kanske den allra bästa. I år definitivt den allra bästa.

Hon kom till VM i Lissabon som världsetta och hon sa "ja, jag är här för att ta guld". Och hon tog guld. Ibland kan det vara så enkelt. Så underbart enkelt.

Nu är inomhus-VM inte lika stort som utomhus-VM eller ens i närheten av OS. Det kanske behöver poängteras.

Uppvisning i koncentration, vilja och målmedvetenhet

Uppslutningen här av media, sponsorer, publik - och tävlande - är långt ifrån som vid ett utomhusmästerskap. Intresset för höjdhoppet efter tävlingen inskränkte sig till några få svenska journalister, några östeuropeer. I övrigt var det

tomt. Presskonferensen ställdes

till och med in.

Men det spelar ju mindre roll. Kajsas insats blir inte mindre för det.

Alla bra höjdhoppare var här, med Inga Babakova i spetsen. Saknades gjorde bara guldmedaljören från OS, ryskan Jelena Jelesina som helt skiter i inomhussäsongen.

Kajsas tävling blev en ren uppvisning i vilja, målmedvetenhet och koncentration. På uppvärmningen märkte hon att ingenting fungerade och att det skulle krävas total fokusering. Hon kom fel i hoppen, rev nästan allt, missade ansatsen på grund av för stora skor (!).

Men i stället för att komma ur balans arbetade hon sig in i tävlingen. Inte ens en rivning på löjligt låga 1.93 pressade henne.

Kajsa är verkligen ytterligare en kvinna bland alla andra duktiga svenskor som kan kallas sig världsmästare. Hon ställer sig bredvid tjejer som Pernilla, Anja, Ludmila, Magdalena och allt vad de heter.

Men hon är speciell. Mycket speciell. Medan Ludmila, Anja och Erica, till exempel, är som öppna böcker som bara med största möda förmår dölja sina känslor och sina personligheter, sina svagheter och sina styrkor, är Kajsa ytterst reserverad. Nästan sluten, skulle en del säga. Mycket talar ju för att det är en bra egenskap när det gäller att fokusera inför tävlingar.

Mycket talar för att det är ett bra sätt att överleva i mediavärlden.

Hon går sina egna vägar - för att bli bäst i världen

Men det är klart, den där omedelbara, lite truliga charmen, kunde ju inte ens den här svenska Sarah Jessica Parker-kopian från Sollentuna dölja efter segern. Det var bland annat den man kunde se på bilderna från en tävling när Kajsa var 11-12 år som visades på Idrottsgalan i Globen.

Det var den kantiga, självmedvetna kutigheten som omöjligt kunde dölja att här fanns en tjej som skulle gå sina egna vägar och var beredd att gå precis hur långt, eller högt, som helst för att visa sin duglighet.

Som 12-åring hoppade Kajsa 1.38.

Det var tre år efter att det svenska damhöjdhoppets gudmoder Susanne Lorentzon tog VM silver i Paris.

Nu - 13 år senare - hoppade Kajsa två meter. Nu är hon bäst i världen.