Den svenska dominansen kommer bli ännu större

SPORTBLADET

Det finns totalt femtio miljoner golfare.

De allra bästa är uppenbarligen från Sverige.

Blågula segrar i golfvärldens fyra största turneringar kan i dag ge oss A Super Sweden Sunday.

Och det är inte oväntat.

Titta bara:

Europaettan Sophie Gustafson lurar världsettan Karrie Webb på en säker ledning, på hennes hemmaplan, i Australian Open. Genom att avsluta tredje dagen med en birdie-eagle-birdie. Och ha fyra slags ledning.

Jesper Parnevik leder PGA-tävlingen alldeles intill knuten på den egna lyxvillan i Florida och spelar äntligen stor golf. Bara tre veckor före årets första major, US Masters.

I Tucson, Arizona, kan förre världsettan Annika Sörenstam idag försvara sin LPGA-titel från förra säsongen. Och samtidigt vinna sin första tävling för året.

Robert Karlsson, 31, Katrineholm, har haft ledningen från första morgonens spel i Qatar Masters. Han är den stora överraskningen i ledarkvartetten, har ju inte vunnit en tävling på snart två år.

Det handlar om harmoni

Så frågan då, förstås - varför svenskt i ledarbollarna på några av de största turneringarna?

Tidpunkten är förstås en slump.

Men det är inte oväntat. Och det handlar i grund och botten om - harmoni.

Sett till storleken på befolkningen är det enorma golfintresset i Sverige unikt, i världen. Därför tror jag den svenska golfdominansen i framtiden kommer att bli ännu större på elitnivå. Svensk ungdomsgolf är organiserad, lättillgänglig och intill varje spelare finns oftast en intresserad ledare.

Det gör att svenska nykomlingar på tourerna blir allt fler, för varje år.

Golfen är där tennisen var tidigare

Och etablerade svenska elitgolfare känner sedan tonåren en lagkänsla som fortfarande kan skapa trygghet och lugn, i livet kring de stora golftourerna. Det är en genväg till framgång.

Svensk golf är lite som svensk tennis, när den var som bäst. Individuella fixstjärnor som även fungerar som grupp, både på och utanför banan.

Det är unikt.

Precis som något så märkligt som A Super Sweden Sunday.

Thomas Tynander