”Det blir enbart fotbollssnack”

Göran Persson och Tony Blair ska träffa ”Svennis”

SPORTBLADET

Den hårt uppbokade statisminister Göran Persson tar en paus i sin rundresa i EU-land - för att snacka fotboll.

På besök i England möter han Tony Blair och fotbollstränaren Sven-Göran "Svennis" Eriksson.

- Det blir enbart fotbollssnack. ”Svennis” har imponerat på både Persson och Blair så de har begärt att få träffa honom, säger en källa i regeringskansliet till Aftonbladet.se.

Foto: Andreas Lundberg, AP
VÄRLDEN E RUND... Göran Persson och Tony Blair ska träffa Svennis – för ett taktiksnack?

Mötet sker vid halv sjutiden i kväll svensk tid på Gatwick airport i London och beskrivs som ett "informellt, högst privat" samtal om fotboll.

Göran Persson, som beskrivs som en mycket fotbollsintresserad statsminister med relativt god bollkänsla, har själv tagit initivativ till mötet med svensken som lyckats bli förbundskapten för det Engelska landslaget i fotboll.

Båda är intresserade av fotboll”

- Både Persson och Tony Blair är ju mycket fotbollsintresserade. När vi nu har en svensk av Sven-Göran Erikssons kalliber i England så ansåg statsministern att det skulle vara skoj om de kunde träffas, alla tre, uppger en källa i regeringskansliet.

Göran Perssons Londonbesök ingår i den rundresa som han genomför inför EU-toppmötet i Stockholm den 23-24 mars. Tidigare under dagen besöker han Köpenhamn.

Den brittiska regeringen har försökt att tysta ned fotbollsmötet, eftersom det skulle kunna uppfattas som populistiskt av brittiska medier. Men flera källor, med insyn i Perssons Londonbesök, uppger för Aftonbladet.se att minst 20 minuter är avsatta till fotbollssnack. Sedan samlas den brittiska pressen till presskonferens för att prata med de båda statscheferna om deras politiska möte.

Hetaste tränaren i Europa

Sedan Sven-Göran Eriksson tog befälet över den Engelska landslaget har han blivit ett av de hetaste tränarnamnen i hela fotbollseuropa. Att ett möte mellan två statschefer stoppas upp för att träffa honom talar sitt tydliga språk.

Samtalet kommer i första hand vara av privat karraktär. Men även Fifas segslitna kamp mot EU om övergångssummorna kan enligt uppgift komma upp till diskussion.

Varken Göran Persson eller Sven-Göran Eriksson har gått att nå för en kommentar.

Claes Thunblad