Allbäck tillbaka i landslaget

Jocke Björklund saknas fortfarande

SPORTBLADET

I dag presenterade våra förbundskaptener truppen till VM-kvalmatcherna mot Makedonien och Moldavien.

Saknas gör fortfarande Joachim Björklund, och tillbaka är Markus Allbäck.

– Inga större överaskningar, säger Sportbladets krönkör Lasse Sandlin.

Foto: Anders Deros
Marcus Allbäck.

Förbundskapten Lasse Lagerbäck säger till TT om utagningen av Allbäck.

– Jag såg Markus i Holland, där har han fått en ren forwardsroll i sitt lag Heerenveen. Vi tror att han kan passa i den rollen även i landslaget. Markus är dessutom en bra avslutare.

Lasse Sandlin håller med:

– Det skulle vara kul att se Markus i postitionen som ensam forward. Han passar nog bättre där än Henke Larsson som ofta drar sig lite för lång ner i banan.

Om avsaknade av Jocke Björklund säger Sandlin:

– Det var väntat. Var han inte med mot Malta så ska han naturligtvis inte vara med i VM-kvalet heller. Men sammataget tycker jag det är konstigt. Om det är någon som borde kunna spela utan matchträning är det väl Jocke.

Troligt mittbackpar blir nu Patrik Andersson/Johan Mjällby.

– Lite olyckligt. Ingen av dom är ju direkt snabb. Om dessutom Daniel Andersson och Stefan Schwarz spelar defensiva mittfältare så kommer det att bli väldigt stabbigt i mitten. Jag ser hellre Tobias Linderoth på Daniels plats.

Som offensiva mittfältare anser Sandlin att Anders Svensson, i mitten, och Fredrik Ljungberg är givna.

– På den andra kanten kommer det att stå mellan Yksel Osmanovski och Magnus Svensson. Jag tror att det blir Magnus som får spela.

Förutom en given Magnus Hedman i mål ska sedan också ytterbacksplatserna fyllas.

– Det har ju länge varit ett problem i landslaget. Jag ser bara två naturliga ytterbackar i den här truppen: Kalle Corneliusson och Christoffer Andersson.

Makedonien har inte direkt något stjärnspäckat lag, men där finns i alla fall ett namn vi svenskar känner igen: Artim Sakiri, vänsterbreddaren som tog SM-guld med Halmstad 1997. Sakiri, 27 år, spelar numera i hemmaklubben Vardar Skopje.

Lagets store stjärna är annars Georgi Hristov, tidigare i engelska Barnsley, numera i holländska NEC Nijmegen. Han gjorde två mål när Makedonien besegrade Azerbajdzjan med 3–0 i oktober.

Truppen

Sverige VM kval-trupp till matcherna mot Makedonien, på Ullevi den 24:e mars och borta mot Moldavien den 28:e mars.

Patrik Johansson