Tio NBA-klubbar vill ha svensken

Amerikanske stjärnan: Med hans talang finns inga gränser

SPORTBLADET

På Michael Jordans önskelista: svenske basketspelaren Fredrik Jönzén, 22.

Tidernas störste basketspelare är numera delägare i Washington Wizards, en av flera NBA-klubbar som jagar talangen från Uppsala.

- Jag vet att jag kan nå ända fram till NBA, säger Fredrik Jönzén.

Namn: Fredrik Jönzén Ålder: 22 år Längd: 206 cm Vikt: 105 kg Född: Uppsala Position: Center Tröjnummer: 12 Karriär: Sallén Basket 1994-98, Oklahoma State University 1998-.

Jönzén kan snart bli den förste svensk som tar plats i ett lag i världens bästa basketliga, amerikanska NBA. Ett tiotal klubbar uppges under säsongen ha specialstuderat "Swede", som svensken kallas i USA.

- Han kommer att spela i NBA, det är ingen tvekan om det, säger lagets coach Glenn Cyprien.

- Några som varit väldigt intresserade är Washington Wizards, Los Angeles Clippers, Vancouver Grizzlies och San Antonio Spurs, säger Cyprien, som coachar laget tillsammans med legendariske Eddie Sutton.

22-årige Fredrik Jönzén från Uppsala gör succé i amerikansk collegebasket. Mot alla odds har han tagit sitt lag Oklahoma State University till collegeslutspelet, NCAA-turneringen.

- Det är en otrolig prestation av laget, och Fredrik är den viktigaste orsaken till att vi lyckats, säger Glenn Cyprien.

Kompisen omkom i flygkrasch

En annan svensk, 20-årige Christoffer Anrin från Värmdö, deltar också i collegeslutspelet med sin klubb Providence.

I januari drabbades Jönzéns Oklahoma av en katastrof då ett av lagets tre plan störtade på väg hem från en bortamatch i Denver. Tio personer omkom. Två var spelare i laget och en av dem var Fredriks rumskamrat och bästa vän Nate Flemming.

- Det är starkt att laget lyckats komma igen. Det går inte en dag utan att jag tänker på de som dog, hur ska det då inte vara för killarna i laget, säger Seattle Supersonics spelare Desmond Mason till Sportbladet.

"För honom finns inga gränser"

Mason, en av de mest lovande unga spelarna i NBA, spelade för Oklahoma State förra året och känner Fredrik väl.

Tror du att Fredrik har någon chans att nå NBA?

- Jag tror inte, jag är övertygad om det. Jag har tränat och spelat med honom i två år, och med hans talang och träningsvilja finns det inga gränser. När jag tränade med Chicago Bulls förra sommaren var det flera coacher som pratade med mig specifikt om Fredrik, säger han.

- De visste redan att han är bra som spelare. De ville veta hur han är vid sidan om planen, hur hårt han tränar och om han är smart. Jag lovar, de är intresserade av honom.

Måste bli starkare och mer egoistisk

Det är främst två saker Jönzén måste förbättra. Han måste bli större och starkare. Och han måste bli mer egoistisk.

- Jag vet att jag måste tänka mer på mig själv, men det tar ett tag att bli av med den svenska lagmentaliteten, sa han till Sportbladet tidigare i år.

- Men jag känner också att de mentala spärrarna är borta. Jag vet att jag kan nå ända fram till NBA, men först ska jag spela en säsong till med collegelaget Oklahoma State, säger Fredrik Jönzén.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM