Statsministrarnas möte med ”Svennis”

”Här har jag, en gammal fotbollsspelare från Torsby, träffat två statsministrar samma dag”

SPORTBLADET

LONDON. Är det inte Ericsson så är det Eriksson.

Det råder ingen tvekan om vilken aktie som står högst i kurs hos Göran Persson och Tony Blair.

Nu slåss statsministrarna om att få sola sig i glansen av Svennis.

Foto: PETER VAN DEN BERG
ERIKSSON, BLAIR, PERSSON Tre mäktiga män möttes i London i går. Statsminister Göran Persson och Storbritanniens premiärminister Tony Blair fick i går äran att träffa hela Englands Svennis. De pratade fotboll så intensivt att Perssons och Blairs EU-möte blev försenat.

"Här har jag, en gammal fotbollsspelare från Torsby, träffat två statsministrar samma dag"

Supermöte -

då hamnade

Svennis åter

i centrum

Så stort har alltså fenomenet Eriksson blivit att både Persson och Blair tycker det är en ä-r-a att få skaka hand med en fotbollstränare.

Det såg i alla fall så ut på hotell Meridien intill Gatwicks flygplats i går kväll:

Mycket smicker, mycket spel för galleriet, mycket noga planerad propaganda - men inte rakt igenom.

Statsmännen njöt i Svennis sällskap

Persson och Blair är båda genuint fotbollsintresserade och såg verkligen ut att njuta av att få diskutera med den engelske landslagsmanagern.

De tre pratade fotboll så intensivt och så länge att förtvivlade pressekreterare ideligen fick skjuta på det möte som det egentligen handlade om: ett förberedande samtal mellan Persson och Blair inför EU-toppmötet i Stockholm.

Det var alltså Svennis som stal showen, kan man säga.

Han tillbringade först en hel timme ihop med Göran Persson på dennes hotellrum, det var bland annat diskussioner om IFK Göteborg 1979 och något mål av Dan Corneliusson.

Sedan anlände Blair och de tre körde ett gemensamt taktiksnack utan åhörare.

- Ett minne för livet, sa Svennis till Sportbladet när han stack från hotellet och lämnade sina två tunga supportrar att ägna sig åt politiken.

- Blair var mycket uppmuntrande och sa att "det här kommer att gå bra, jag tror på dig". Både han och Göran Persson är fotbollskunniga. Ärligt talat är detta fantastiskt...här har jag, en gammal fotbollsspelare från Torsby, träffat två statsministrar samma dag!

Mötet var en idé från Perssons stab, en chans för honom att hissa svenska flaggan och göra ett snabbt pr-klipp innan han återvänder till Stockholm efter två veckors resande mellan EU-länderna.

Och Perssons hyllning av Svennis var av det grandiosa slaget.

- Jag har läst brittisk press och den genomslagskraft som Svennis haft är enorm...ja, man får nog gå tillbaka till ABBA:s glansdagar för att hitta något liknande. Han gör en jätteinsats för Sverige.

Vem av er är störst i Europa?

- Åh, det är ingen tvekan om att det är Svennis!

"Sven", som han kallas i England, mumlade "nej, nej" och visste inte riktigt hur han skulle tackla situationen.

Det är märkligt vilka vägar livet tagit för honom, vilka sidoeffekter jobbet bjuder på.

- När jag tränade Degerfors trodde jag inte det skulle leda fram till detta. Men det innebär inte att jag blandar mig i politiken, sa han.

PR-kuppen som kan få betydelse

Men om nu Svennis "bara" utnyttjas för politiska syften och kanske kan bygga starkare broar mellan Sverige och Storbritannien så är ju faktiskt fotbollen inom EU i högsta grad ett politiskt problem numera.

Frågan om transfersystemet är en brännhet tvist mellan EU och Fifa, och där har inte Persson och Eriksson samma uppfattning.

- Jag värderar de nya övergångsreglerna som att de slår vakt om en god social uppfattning och värnar om klubbfotbollen, sa Persson.

- Själv kan jag ju inte köpa spelare längre. Men om ni frågat mig för två månader sen hade jag nog sagt att de nya reglerna är ett hårt slag mot toppklubbarna. Jag har pratat med många ledare på sistone som varit förtvivlade, sa Svennis.

Blair: Persson är favoriten ändå

Sen åkte han hem till sin nya, tjusiga lägenhet vid Hyde Park, en penthouse-svit som kostar nästan 45 000 kronor i veckan.

- Jag hyr den för en tid framöver, det är väldigt svårt att hitta någonting permanent, sa Svennis till Sportbladet.

Persson och Blair försvann till sitt EU-snack, och den brittiske ministern fick förstås frågan vad han tyckte om Mr Eriksson.

- Mycket intelligent, mycket charmig! Jag vet att han redan gjort sig enormt populär här i landet.

Är Eriksson din favoritsvensk?

- Nej, nej...det är ju den här mannen, sa Blair och tog en kraftigt rodnande Persson i armen.

Peter Wennman