Renberg fältherre i slaget om Norrland

Sänkte Modo med två mål

SPORTBLADET

ÖRNSKÖLDSVIK (TT) Luleås store fältherre i ishockey - 29-årige hemvändande NHL-proffset Mikael Renberg - vann slaget om Norrland.

Mötet med Modo i Örnsköldsvik, i den sjunde och avgörande kvartsfinalen i SM-slutspelet, blev precis så tuff och spännande som alla experter tippat.

Luleå vann till slut med 4-2.

När alla spelare var som tröttast och gick på knäna orkade Renberg pressa de sista krafterna ur sin kropp och skrinna ifrån Modo-backen Lars Jansson och pricka i det sista målet i matchen bakom Modo-målvakten Tobias Lundström.

- Det kändes obeskrivligt skönt att se pucken röra sig inne i nätmaskorna. Det var ju inget drömmål precis - men utan tvekan det skönaste målet jag fått in den här säsongen, sade en nöjd matchvinnare som gjorde två av Luleås mål i segermatchen i Kempehallen.

Kämpamatch

- Vi gjorde en toppmatch - ett 100-procentigt jobb. Men tyvärr räckte det ändå inte till. Visst känns det lite bittert, summerade Modos succétränare Per Bäckman efter sin sista match i Kempehallen.

Modos i normala fall så fanatiska hemmapublik tog förlusten med fattning och gav Bäckman en stående hyllning efter matchen. Publiken stannade kvar långt efter matchen för att hylla och tacka sina kämpar för en härlig hockeyunderhållning.

- Det känns lite vemodigt att det skulle sluta så här, sade Modo-kämpen Magnus Wernblom när han tog sig ut genom publikhavet efter matchen.

Modo orkade inte vända 0-3 i matcher till seger med 4-3. I sista perioden tröt orken och Luleå kunde slå in de avgörande målen och vinna med 4-2 (1-1, 1-1, 2-0).

Ett lag av hjältar

- Det finns bara hjältar i mitt lag i dag. Oj vad killarna jobbade och slet i en otroligt tuff match där alla gav allt i varje närkamp. Jag känner mig oerhört stolt ikväll, sade Luleå-tränaren Ulf Taavola.

Nu ställs Luleå mot Djurgården i semifinalen - samma lag som slog ut Luleå i fjolårets semifinal.

- Vi möter regerande svenska mästarna som vunnit Elitserien den här säsongen. Det blir tufft, men är en härlig utmaning. Vi slåss ur underläge - och det brukar vi göra bra. Det visade vi ju inte minst ikväll, sade Ulf Taavola.

Extra vilodag

Luleå får en extra vilodag innan semifinalspelet mot Djurgården börjar först på fredag eftersom Plannja spelar Europaligebasket i Delfinen på torsdag.

Tvåmålsskytten Mikael Renberg var den stora matchvinnaren i Luleå. Men det fanns många spelare som kvitterade ut toppbetyg efter kvartsfinaldramat i Kempehallen. Hans Huczkowsky visade stort spelsinne och skapade många fina chanser med sitt vägvinnande passningsspel. Roger Åkerström svarade för ett stort och tufft backspel. Tomas Berglund fightas och krigar och driver på sitt manskap.

Jarmo Myllys klev direkt från sjuksängen och svarade för många avgörande räddningar. Myllys visade prov på sitt heta humör och det betyder att han är på väg mot storformen - bara så att Djurgården vet vad som väntar.

Det ryktas på andra sidan Bottenviken att den finländske målvaktsstjärnan är på väg hem till Finland efter åtta framgångsrika säsonger i Luleå.

Modos forward Tommy Pettersson bröt foten i en tuff närkampssituation sedan han hamnat under den tunge Luleåbacken Fredrik Svensson efter att ha åkt på en brutal tackling i sarghörnet. Domaren Peter Andersson friade för vad som såg ut att vara en klar armbågstackling. Domare Andersson missade även en del andra regelvidriga attacker i närkamperna och får nog känna sig tacksam över att den fräna tillställningen inte urartade.

Semifinallottningen

Ove Byström/TT