Ett steg närmare världscupsseger

Sekunddramatik när Elofsson slog till med ny seger

SPORTBLADET

BORLÄNGE

Nye skidkungen Per Elofssons segerrad fortsätter. Efter en makalös sekundstrid säkrade 23-åringen säsongens sjätte seger i världscupen - och nu är han bara några stavtag från att vinna den totala världscupen.

- Jag satsar allt på att försöka vinna lördagens lopp i Falun och säkra världscuptiteln på svensk snö, sade Elofsson efter sitt segerlopp över 10 km fri stil i Borlänge på onsdagskvällen.

Foto: AP

- Oj, det blev ruggigt spännande. Men det känns onekligen skönt att konstatera att jag hade sekunderna på min sida i kväll, sade världscupledaren Elofsson.

Då hade han besegrat italienaren Pietro Piller Cottrer med 1,9 sekunder och spanjoren Johann Mühlegg med 8,7 sekunder i världscuploppet över 10 km fri stil i snöyran i Borlänge.

- Otroligt starkt lopp av Per. Han känner fortfarande av lördagens tunga femmilsslopp i Holmenkollen i kroppen. Jag är övertygad om att Per åkt minst 20 sekunder snabbare om han inte haft femmilssloppet i kroppen. Det var just Pillrer Cottrer som avstod femmilen i "Kollen" som var största hotet ikväll, konstaterade den svenske förbundskaptenen Magnar Dalen.

Första segern i Sverige

Per Elofsson har den här säsongen vunnit sex av de nio världscuplopp han startat i.

Imponerande.

- Den här segern känns extra skön. Det är första världscupsegern på svensk mark och det var en fröjd att åka i kväll med ett fantastiskt publikstöd vid sidan av spåret, konstaterade Per Elofsson.

Efter den tuffa femmilen i Holmenkollen drog sig Per Elofsson undan all uppståndelse och uppmärksamhet och valde att ladda upp i lugn och ro hemma i Umeå.

Bara tre timmar före start i elljusloppet i Borlänge landade planet med Per Elofsson på Borlänge flygplats.

- Jag tyckte att det kändes lugnast att ladda upp hemma i Umeå på förmiddagen. Jag kände inte alls av någon stress före loppet trots att det var rätt kort tid att förbereda sig på, konstaterade Per Elofsson.

Jobbig väntan i målet

Pers jobbigaste tid i Borlänge var minuterna i målet efter loppet. Kvar ute på spåret var italienaren Pietro Piller Cottrer som jagade svenskens skalp.

- Just då kan man inte göra mycket annat än att vänta. Men jag visste att Pietro skulle få köra fort om han skulle slå mig. Jag hade visserligen inte fått till ett riktigt kanonlopp, men det stämde trots allt riktigt bra, summerade Elofsson.

- Jag fick hela tiden besked om att jag låg någon sekund efter Per eller helt lika. Jag satsade allt på att försöka ta mig förbi och pressade mig till det yttersta ända in i mål. Men det räckte ändå inte, konstaterade italienaren sedan han för första gången hamnat på prispallen i världscupen den här säsongen.

Mühlegg på efterkälken

Fjolårets världscupsegrare Johann Mühlegg fick nöja sig med en tredje plats och tappade ytterligare 40 poäng i jakten på Per Elofsson i kampen om årets världscuptitel.

- Visst satsar jag på att försvara världscuptiteln. Men det är bara att konstatera att det blir svårt, för att inte säga omöjligt, att ta in 164 poäng på de två återstående loppen. Per Elofsson har varit starkast i vinter - det har han visat såväl i världscupen som i VM, sade tysken Johann Mühlegg som sedan några år tillbaka tävlar för Spanien.

Fristilsspecialisten Morgan Göransson blev näst bäste svensk på elfte plats 30,3 sekunder efter Elofsson.

Mathias Fredriksson väntar fortfarande på den riktiga fullträffen i ett fristilslopp - 14:e plats är hyfsat, men nog inte den placering som Mathias själv hoppats på.

Ryskt mästerskap

Damloppet i Borlänge blev rena ryska mästerskapen - sex ryskor i topp och samtliga åtta ryskor bland de elva bästa.

Julia Tjepalova tog sin nionde seger i världscupen och är på god väg att snuva norskan Bente Skari på den totala världscupsegern.

Skari leder fortfarande cupen med 20 poäng till godo på Tjepalova, men två av de tre loppen som återstår i världscupen körs i fri stil och där är Skari chanslös. Hon fick nöja sig med en 14:e placering i Borlänge.

Bästa svenska blev Jenny Olsson på 18:e plats - ytterligare tre svenskor tog världscuppoäng: Antonina Ordina (18:e plats), Mariana Handler (25:e) och Lina Andersson (27:e).

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM