Här är Tigers värsta fiende

Konkurrenternas nya boll har stoppat världsettan

SPORTBLADET

NEW YORK

Förra året var världsettan Tiger Woods fullständigt överlägsen.

Hittills i år har han inte vunnit en golftävling.

Joe Durant, rankad som 208 inför säsongen, har vunnit två tävlingar.

Huvudförklaringen enligt spelarna själva är en ny golfboll som går längre och samtidigt ger spelaren kontroll över riktningen.

En före detta vinnare?

Årets säsong har kantats av den ständiga frågan varför Tiger Woods inte längre vinner. Detta trots att han rent statistiskt spelar lika bra - bortsett från puttningen - som förra säsongen då han vann tre majors plus en hoper andra tävlingar.

Något som ansågs ligga bortom det mänskligt möjliga.

Förklaringen är inte att Tiger blivit sämre. I stället har bättre utrustning gjort att en rad andra spelare kommit ifatt.

Framförallt är det en ny boll alla talar om. Den tillverkas av det amerikanska företaget Titleist och går under beteckningen Pro V1.

Medan en traditionell golfboll har en lindad kärna så har den nya bollen en stor, hel kärna.

Vissa spelare hävdar att de slår 10-20 meter längre utslag med den nya bollen. Vilket gör att de kan använda kortare klubbor för inspelen mot green, något som gör det lättare att hamna nära flaggan.

Ska tala väl om den nya bollen

Tidigare har proffsen undvikit bollar med en stor, fast kärna därför att de varit svåra att kontrollera. Den nya bollen - hävdar spelarna - ger dem lika bra kontroll som de mjukare bollarna.

Påpekas bör att spelarna som använder den nya Titleist-bollen i stor utsträckning har reklamkontrakt med Titleist. Deras jobb är givetvis att tala väl om produkterna. Men det ser onekligen ut som om spelarnas uppfattning till stor del är grundad på fakta.

Sedan den nya bollen introducerades i oktober förra året har 13 av 17 segrar på PGA-touren i USA tagits hem av spelare som använder Pro V1.

I årets elva turneringar har nio segrare spelat med Titleist-bollen.

Förra året tillhörde Joe Durant de anonymas skara, långt ner på rankninglistan. I år har han vunnit två tävlingar.

- Jag tror inte det är en slump, säger han till tidningen USA Today. Den nya bollen har förbättrat mitt spel avsevärt.

Mark Calcavecchia hade inte vunnit på två år. När han vann Phoenix Open i januari gjorde han det med den lägsta score som noterats för en tävling över 72 hål. Det gamla rekordet var från 1955.

Tiger Woods nådde toppformen förra året sedan han bytte från en annan Titleist-boll till en boll med fast kärna tillverkad av Nike. Titleist jobbade hårt för att få fram en liknande boll som gick ännu längre och verkar ha lyckats.

"Killarna slår längre och rakare"

- Med den nya utrustningen slår killarna bollen längre och rakare, sa Woods i en intervju nyligen. De slår inte nödvändigtvis bättre järnslag men eftersom de kommer så mycket närmare kan de använda kortare klubbor med bättre kontroll. Det gör en otrolig skillnad.

- Förändringen beror inte på att spelarna blivit starkare eller smidigare. Det är utrustningen, slår Tiger fast.

Efter att ryktet spridit sig har efterfrågan från vanliga golfare rusat i höjden. I USA säljs varje år närmare 40 miljoner dussin bollar. Så förtjänsterna för den som lyckas är enorma.

Wolfgang Hansson