Uppdrag: skapa nya NHL-spelare

Bajen hårdsatsar på barn: Orkar de inte får de byta klubb

SPORTBLADET

Hammarby hockeys vision har varit att plocka fram ungdomsspelare till A-laget.

Nu satsar de ännu hårdare

- Hammarby ska fostra spelare av högsta internationell klass. Det vill säga spelare som tar sig till NHL, säger Arne Deilert, styrelsemedlem i Bajen.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
BLIVANDE TRANSATLANTER Andreas Gustavsson ingår i Hammarbys nya ledningsgrupp som sätter ribban högt. Unga spelare ska tränas till att nå NHL-kaliber. En förutsättning för satsningen är att föreningen snart tar sig till elitserien.

Hammarby ska bygga upp en helt ny ungdomssektion.

Mannen som ska leda proffsorganisationen heter Anders Huhltin.

- Ja, det stämmer att vi håller på att se över organisationen. De gamla kraven är för lågt ställda och nu är det hög tid att förnya oss, säger han.

Han ska leda den ledningsgrupp som ska bestå av fyra till fem personer. Tillfrågade är Tomas Storm, Christer Falk, och Andreas Gustavsson.

Tanken är att de ska utbilda tränarna i klubben så att det inte spelar någon roll vilken tränare man har.

Träning enligt rysk modell

Alla lag ska träna enligt samma modell - främst den ryska.

Tonvikten ska läggas på fysträning, teknik, skridskoåkning och mängdträning.

- Vi ska plocka de bästa bitarna från Sverige, Ryssland, Kanada och Tjeckien. Vi ska forma spelare av absolut högsta klass och se till att alla spelarna får möjligheten att bli så bra det bara går, säger Arne Deilert.

Redan nu driver klubben ett hockeygymnasium på Fryshuset, tillsammans med Djurgården, och tanken är att de även ska starta en grundskola.

- Det är nästa steg, för som det är i dag är det svårt för barnen att hinna med träningen. Tanken är att man ska kunna kombinera skola och ishockey på ett bra sätt, säger Arne Deilert.

Hammarby för en diskussion med Stockholm Stad om vad som ska hända med Hovet och området Zinkensdamm.

Bara de bästa får vara med och träna

För att genomföra satsningen krävs det mer istid, och som det är i dag räcker inte hallarna till.

Det är en dyr satsning och för att få tillbaka investerade pengar är det en förutsättning att föreningen tar sig till elitserien inom en snar framtid.

Plus att man säljer av sina spelare till NHL.

- Projektet kostar, men vi kommer att växa in i det sakta och kanske tar det tre till fyra år innan vi är helt färdiga med organisationen. Det blir för dyrt att knyta upp alla de tränare som vi är intresserade av på en gång, säger Arne Deilert.

Tidigare har inte klubbens budskap nått ut till barnens föräldrar och det har varit turbulens emellanåt.

Bara de bästa barnen får spela i Hammarby och varje år görs det en bedömning på varje spelare. Gallringen sker redan efter hockeyskolan då barnen är 8-9 år gamla.

De som inte räcker till får träna med en annan klubb eller sluta helt.

- Barnen måste känna efter själva om de klarar av träningen. Orkar man inte fysträningen är det kanske bättre att söka sig till en klubb som inte satsar lika hårt. Men det är aldrig roligt att säga till barn att de inte får vara med längre, säger Anders Huhltin.

Fredrik Larsson