Våld - för nöjes skull

XFL är en dokusåpa om idrott - som mer handlar om sex och skador

1 av 2
Spelarna XFL är en serie i amerikansk fotboll med åtta lag som skapats som en dokusåpa. Spelarna är gamla avdankade NFL-lirare, reglerna är ändrade så att mer våld och show tillåts. Alla inblandade bär mikrofon.
SPORTBLADET

NEW YORK. Cheerleaders är klädda i sexiga strumpebandshållare.

Kameran är med i deras omklädningsrum före matcherna.

Alla spelare bär mikrofoner så publiken ska höra varenda benkrossar-tackling.

Så försöker grundarna av XFL sälja den nya ligan i amerikanska fotboll.

Kritikerna rasar liksom tittarsiffrorna.

Grundaren av spektaklet är Vince MaMahon, mannen bakom "sporten" american wrestling där deltagarna låtsas puckla på varandra och bli skadade.

Som partner har han tv-bolaget NBC som lider av dåliga tittarsiffror och desperat försöker hitta botemedel.

Bland kommentatorerna finns den före detta amerikanske brottaren Jesse Ventura som nu är guvernör i Minnesota.

Avdankade NFL-spelare

Affärsidén är att amerikanska folket vill se mer amerikansk fotboll även efter att NFL-säsongen avslutats med Super Bowl.

XFL består av åtta lag. Spelarna har rekryterats bland avdankade NFL-spelare eller såna som aldrig höll måttet för att bli proffs. De tjänar bara en bråkdel av vad NFL-proffsen gör.

Ligans regler är på väsentliga punkter annorlunda. Alla ändringar är gjorda för att öka våldsinslaget eller underhållningsvärdet. Precis som i amerikansk brottning är det en bonus om någon av spelarnas måste bäras ut på bår.

Sex är en extra krydda. Spelarna uppmuntras att flirta med cheerleaders i spelpauserna. Hejaklackflickorna är utmanande klädda och tittarna får följa med in i deras omklädningsrum.

Alla - cheerleaders, spelare, tränare och domare - bär mikrofoner. Varenda svordom, alla hatiska utbrott ska höras. Liksom sexskämten mellan spelarna och cheerleaders.

När ligan startade för en månad sedan sågades den av kritikerna jäms med benskydden. Mer show än idrott löd omdömet.

Usel fotboll med usla kommentatorer

- Gårdagskvällens premiär var usel fotboll, rapporterad av usla kommentatorer, idrott förvandlad till usel underhållning, skrev Richard Sandomir i New York Times.

Andra har kallat ligan "en strip-show" och "kvinnofientlig". Målgruppen är unga män.

Men tittarna strömmade till. Hela tio procent av amerikanska folket satt framför tv-apparaterna premiärhelgen. Men uppenbarligen delade de kritikernas uppfattning. För varje vecka har tittarsiffrorna rasat för att nu ligga under tre procent. Så lågt att det närmar sig siffran för de sämsta såpoperorna. Så dåligt att tv-bolagen måste bjuda annonsörerna på gratisannonser. För Honda räckte inte det. Dom har hoppat av.

Normalt skulle det räcka för att omedelbart lägga ner. Men NBC vägrar ge upp.

Åtta veckor återstår av säsongen. Åtta veckor där gränserna mellan idrott och underhållning fortsätter att suddas ut.

Wolfgang Hansson