Nu är han Svennis största mardröm

Beckham bänkad igen - då kommer första krisen

SPORTBLADET

LONDON

Nu är vi där.

Beckham-problemet börjar redan få intressanta proportioner för Sven-Göran Eriksson.

Någonting säger mig att Manchester Uniteds Golden Boy kan bli en mardröm för Svennis den närmaste tiden.

Foto: AP
Bänkad kapten David Beckham har blivit beordrad vila hela mars av Manchester Uniteds manager Alex Ferguson. Det ställer till problem för Sven-Göran Eriksson,vars landslag spelar två VM-kvalmatcher denna månad.

Jag har haft mina duster med engelska fotbollsskribenter som fnyst när jag påstått att David Beckham kommer att bli Erikssons största problem.

Nu är det redan tjyvläge:

Beckham är beordrad vila av Alex Ferguson hela mars månad ut. Sir Alex menar, förmodligen helt riktigt, att Becks är utmattad efter att ha spelat hela 40 matcher för United den här säsongen.

Och i dag tar alltså Svennis ut truppen till VM-kvalmatcherna mot Finland och Albanien den 24 respektive 29 mars.

Det är ju självklart att Beckham kommer med, allt annat vore självmord av Svennis, men i nästa skede ställs allt på sin spets:

Ska han ta ut sin lagkapten i startelvan, trots att United-stjärnan varit i bedrövlig form under en längre tid?

Om han plockar med honom - för att tillfredsställa Beckhams armé av beundrare - gör han förmodligen det engelska landslaget en otjänst.

Nu sätts Svennis på prov

Om han inte plockar med honom riskerar han att få en folkstorm och en mediakampanj på halsen redan i sin första tävlingsmatch.

Svennis sätts på prov här.

Han vet att en David Beckham i toppform fyller sin plats till höger på mittfältet, trots att det engelska spelet löper en risk att bli väldigt förutsägbart. Alla internationella motståndare vet att det då handlar om att blockera Beckham, inte ge honom tid med bollen, så är mycket av slaget vunnet.

Hur gör Svennis då med en Beckham i dålig form?

Ska han chansa med en spelare som knappt haft en siffra rätt efter nyår?

Carlings statistiker som följer varenda spark i Premier League avslöjar nu att David Beckham i år har slagit i genomsnitt tio inlägg/crossbollar per match - och bara 22 procent av dem har hittat rätt adress.

Vi kan alltså minnas den tjusiga långbollen till Dwight Yorke i mötet med Arsenal, men måste också notera att mer än tre av fyra passningar går fel. Han har dessutom inte gjort ett enda mål efter nyår och bara skjutit sex skott mot motståndarmålet.

Det blir spännande att se hur Svennis tacklar detta. Det enda han kan göra i nuläget är att hoppas att Beckham plötsligt hittar formen igen - eller låta honom själv spela sig ur laget.

Petar han honom från start kan det bli samma cirkus som när Graham Taylor sidsteppade mediaälsklingen Paul Gascoigne inför EM-kvalmötet mot Nordirland 1990.

Taylor ville visa auktoritet, men det blev bara 1-1 i matchen och han blev aldrig någonsin förlåten av pressen eller fansen.

Risken att Svennis ska gå i samma fälla tycks dock liten.

Floskler blir till visdomsord

Mannen har haft en otrolig förmåga att säga rätt saker och dra i rätt trådar under den korta tiden i England. Han imponerar. Han kan säga de mest elementära floskler som "det är små marginaler" och "bollen är rund" och "det är resultaten som talar" och ända sitter man där och tänker:

- Det där var klokt sagt, hur har han kommit på det?

I måndags frotterade han sig med Tony Blair och Göran Persson och gjorde som vanligt ett statsmannamässigt intryck.

I fredags stod han och höll anförande för svenskt näringsliv och brittiska, ekonomiska experter på ett IT-seminarium i London - och drog ner applåder. Hur många andra förbundskaptener i fotboll klarar det?

Han kommer förstås att slingra sig ur problemet Beckham också.

Det intressanta blir att se HUR.

Peter Wennman