Bergwall stor matchjälte för VSK

Mesta mästarna vann finalen

SPORTBLADET

För en gångs skull var inte Västerås favoriter inför bandysäsongen.

Då slog man till och gick hela vägen – i dag blev det guld nummer 17 för klubben efter 4-3 mot Hammarby.

Och det kan man tacka målvakten Andreas Bergwall för.

Andreas Bergwall storspelade och räddade guldet åt VSK.

Inför över 21 000 åskådare på ett utsålt Studenternas i Uppsala bjöd Bergwall på ett fantastiskt målvaktsspel. Han radade upp räddningarna och rånade Hammarbys Jonas Claesson på två givna frilägesmål.

Hammarby öppnade bäst

Men det var Bajen som började bäst i blåsten. Just storskytten Claesson slog till på en hörna efter fem minuter och gav stockholmarna ledningen.

Men VSK svarade snabbt. Sju minuter senare kunde landslagsmannen Anders Östling kvittera efter en soloåkning.

Efter det förvandlades första halvlek till något av ett ställningskrig. Hammarby skapade massor med hörnor – men inga mål. Västeråsförsvaret spelade effektivt och tryckte ut Bajenspelarna på kanterna.

I 37:e minuten var det dags för Michael Carlsson att presentera sig. Efter en fin passning från Per Fosshaug gav han VSK en 2-1 ledning inför halvtid.

Och Carlsson var inte klar med det. Drygt 20 minuter in i andra halvlek var det dags igen. Fri med Dennis Gustafsson i Hammarbymålet kunde han lyfta in bollen.

Bergwall träffade ribban

Men VSK:s glädje blev inte långvarig. Bara en minut senare lyckades Jonas Claesson lura Andreas Bergwall med ett lågt skott och reducera till 2-3.

I 81:a minuten var Bergvall nära att besegras av brorsan Marcus i Hammarby. Men skottet gick i ribban, och närmare än så kom aldrig Stockholmslaget.

I stället kunde Anders Östling punktera matchen genom att göra 4-2 två minuter senare.

Med mindre än 30 sekunder kvar av matchen väckte Daniel Liw lite liv i matchen. Han satte ett lågt skott i bortre burhörnet - men det var för lite för sent. Direkt efter avslaget blåste domaren av matchen.

För Västerås är guldet det 17:e på 31 finaler i klubbens historia. Laget har varit svensk bandys stora dominant de senaste tio åren.

Finalförlusten var bitter för Hammarby. I år var laget favoriter och skulle ta sitt första guld, men det blev i stället det tredje nederlaget i en SM-final - den andra i rad.

Anders Bäckström