”Fattiga” Magda har blivit miljonär

Storslam i skidspåren - nu syns det även i plånboken

SPORTBLADET

Bäst i världen på skidskytte.

Och nu börjar även Magdalenas supersäsong synas i lönekuvertet.

I år har hon vunnit 800 000 kronor - bara i skidspåren.

Lägg därtill lukrativa sponsoravtal och hon är miljonär.

Foto: MARCO GUSTAFSSON
GYLLENE TIDER För första delsegern i världscupen 1995 fick Magda 2 300 kronor. I dag är motsvarande belopp 42 000 kronor.

Vad sägs om totalt 68 gånger på prispallen, 103 gånger bland de 25 bästa, fem raka segrar i den totala världscupen. Och i år 14 förstaplatser av 24 möjliga, vinnare av samtliga delvärldscuper (sprint, jakt, masstart och distans) samt ett nytt prydligt rekord på åtta raka segrar.

Ordet storslam beskriver Magdalena Forsbergs säsong riktigt bra. Och även ekonomiskt har det gått bra. Mycket bra.

För första delsegern i världscupen 1995 fick hon 2 300 kronor. I dag, fem år senare, är motsvarande belopp 42 000 kronor.

Fick 150 000 för totalsegern

I går, i samband med säsongsavslutningen i Holmenkollen, fick hon belöningen på 150 000 kronor för segern i den totala världscupen.

- Synd att säsongen är slut nu. Jag hade gärna kört ett par tävlingar till, säger Magdalena Forsberg efter andraplatsen i Holmenkollen i går.

Hon kom visserligen "bara" tvåa i masstarten i går, men inkasserade i alla fall hyfsade 20 000 kronor. Vann gjorde kinesiskan Shumei Yu som skrällde och tog sin första världscupsseger, 1,7 sekunder före Magdalena.

Totalt den här säsongen har skidskyttedrottningen från Bergeforsen inkasserat 800 000 kronor i pris-checkar.

När sedan sponsorer som Fisher, Adidas och Swix vill synas tillsammans med Magdalena blir hennes inkomst den här säsongen över miljonen. Inte illa och vilken förvandling jämfört med fjolåret då en norrmann skänkte 10 000 kronor till Magdalena så att hon skulle ha råd att flyga hem från en tävling.

Ännu mer pengar under nästa år

Givetvis har hon även kostnader och tvingas skatta bort en del av pengarna, men fattiga Magdalena har blivit rik och när sedan prispengarna inom sporten höjs nästa säsong innebär det ett lönelyft för Magdalena.

Nu ser hon framåt. Nästa säsong, som omfattar OS i Salt Lake City, blir hennes sista.

- Det är 99,9 procent säkert att jag lägger av efter OS. Det har inget med motivation eller vilja att göra. Jag skulle lätt kunna köra några säsonger till. Men jag har inte gjort något annat i mitt liv än att satsa på idrotten. Därför vill jag försöka göra lite annat också, säger hon.

Och andra intressen har hon redan hunnit att få. Dykcertifikat ska tas inom kort. Jakt är en annan hobby. Hon studerar även ekonomi och vad är då bättre än ett välfyllt konto att förvalta.

Har sex VM-guld

…och fem totalsegrar

Tomas Ros