Tomas tunga dag

Först blev Sandström av med NHL-rekordet - sen blev han bänkad

1 av 2
Sandström i Malmö...
SPORTBLADET

KARLSTAD

Tomas Sandström blev av med sitt svenska NHL-rekord natten till söndag, då Mats Sundin gjorde sin 857:e NHL-poäng i Toronto.

Och timmarna senare satt legenden Sandström bänkad i Färjestads Ishall.

- Det är sånt man får ta, men grattis, Sudden! Jag hoppas du hinner till tusen poäng också, hälsar Sandström till Sundin i Toronto.

Tomas Sandström har haft problem att ta en plats i Malmö den senaste tiden. Mot Färjestad fick han kliva in först i andra perioden, ett rekord fattigare.

- Men det kom inte direkt som en överraskning. Sudden är ju en otrolig spelare och han har många år kvar. Han snittar väl 75 poäng per säsong, så om två år blir han säkert först att passera tusen, säger han.

Tomas Sandström var också en otrolig spelare då han lämnade Sverige för NHL 1984.

Han och barndomskompisen Ulf Samuelsson från Fagersta hade redan hunnit bli legendariska, trots att de bara var tjugo.

Gjorde mål i sin NHL-debut

De var de tuffaste juniorer Sverige fått fram, fullkomligt orädda och respektlösa.

Tomas Sandström var skyttekung på den tiden och han minns fortfarande sitt första NHL-mål i New York Rangers, trots att det är nästan sjutton år sedan.

- Ja, det var i min debutmatch mot Hartford. Jag sköt in ett skott från blå, 4-4, då det var en och en halv minut kvar att spela. Jag har kvar pucken än, säger han.

Och det sista?

- Ingen aning.

Tomas Sandström är en av de största svenska NHL-spelarna någonsin.

Därför är det sorgligt att se en sådan legend sitta bänkad i ett SM-slutspel.

Fick spela i andra perioden

- Men det är tränarna som bestämmer och vi har tolv bra forwards. Jag får rätta mig efter de beslut som tas, även om jag inte gillar det. Det är aldrig roligt att sitta på bänken. Men det är bara att jobba på och hoppas att jag får spela, säger han.

Nu kom Tomas Sandström in i andra perioden tillsammans med kedjekompisarna Jan Hammar och Marcus Thuresson och bidrog med sin tyngd till att pressa tillbaka Färjestad och bidra till den fantastiska Malmövändning som kom i slutet av matchen.

Det blev inga poäng för Sandström, men han gjorde inte bort sig.

Tomas har ett år kvar på kontraktet med Malmö, men det är inget år han tänker tillbringa på avbytarbänken. Även om han har en furstlig lön.

- Nej, det vore varken rätt mot mig själv eller klubben. Men vi får se vad som händer till nästa säsong.

Mats Wennerholm