Han blev guldhjälte

Men priset blev högt - Bergwall kan missa VM

SPORTBLADET

UPPSALA

I går räddade Andreas Bergwall SM-guldet till Västerås.

Men det kan ha varit hans sista ingripande för säsongen.

- Det värker rejält i fingret. Är det brutet blir det inget mer spel, säger han.

Andreas Bergwall med sin skadade hand.

Det skulle innebära att han missar VM.

Han gjorde sitt livs match i SM-finalen mot Hammarby (4-3). Bandylandslagets målvak räddade bland annat två frilägen av Jonas Claesson och såg till att guldet återvände till Västmanland.

Men han betalade ett högt pris.

Ett skott av Hammarbys Göran Rosendahl i den första halvleken färgade ringfingret på vänsterhand blått. Sent i går kväll var fingret svullet och stelt. Det hade dessutom antagit en allt mer lilaaktig ton.

- Det värker och bultar i det. Jag har inte sett ett så blått finger tidigare, säger han.

- Jag måste nog tömma blod ur det. Läkare ska undersöka det och om han säger att det är brutet så är säsongen över.

Har redan ett brutet finger

I morgon samlas truppen inför VM i Finland som startar den 24 mars. Andreas, som redan har ett brutet lillfinger på vänsterhand, klarar inte av att spela om ytterligare ett finger på samma hand är ur funktion.

- Nej det går inte, tyvärr. Men just nu värker fingret bara när jag tänker på det. Jag går i en annan värld än vad kroppen är i just nu, säger han och ler.

Han firade guldet på Uppsala slott tillsammans med flickvännen Marie, lagkamrater, motståndare och en massa annat bandyfolk. Sånggruppen Ainbusk Singers framförde ett flertal låtar till stort jubel och Ingvar Oldsberg var konferencier.

Festen fortsatte på nattklubb

Strax före midnatt återvände Hammarbys spelare till Stockholm medan Västerås fortsatte festandet på en nattklubb i Uppsala. Där firade de segern fram till tidigt i morse.

- Det är vi värda en sådan här kväll, säger Andreas och ler.

Han var SM-finalens store hjälte. Trots ett skadat högerknä, ett sedan tidigare brutet lillfinger och smärta i vänster ringfinger gjorde han sitt livs match.

- De är svårt att få det bättre. Det går inte, framförallt inte i en sådan match när det gäller så mycket. Det kändes verkligen att jag kom in i matchen och då växer man som målvakt, säger han.

På läktaren satt förbundskapten Kenth Hultqvist och var lyrisk över sin målvakt.

- Världsklass. Jag trodde inte att det var möjligt att göra det han gjorde. Det känns gott att ha med honom i VM-truppen, säger förbundskaptenen.

Frågan är bara om Andreas Bergwall kan spela mästerskapet.

Om läkarna konstaterar att fingret är brutet måste Sverige klara sig utan den svenske mästaren i VM.

Matchen - minut för minut

Anna Carlsson