Västerås vann matcherna i matchen

Därför är laget svenska mästare

1 av 4 | Foto: URBAN ANDERSSON
Guldfesten kan börja Efter 90 stenhårda minuter vann Västerås SM-guld för 17:e gången. Västerås vann matcherna i matchen och därmed också SM-guld, skriver Sportbladets krönikör Lasse Sandlin.
SPORTBLADET

UPPSALA. Det är Nisse Perssons 62:a final - idrottsminister Ulrica Messings första.

Det är Börje Salming i Bajen-halsduk - utbildningsminister Thomas Östros i VSK-dito.

Men framförallt är det den SM-final i bandy från vilken vi alltid kommer att minnas Andreas Bergwalls storspel i målet och Anders Östlings 80-metersdribbling med 1-1 som resultat.

Något överraskande svenska mästare 2001: Västerås SK.

Bästa grön-vita laget

Överraskande, för trots allt var ju Hammarby favorit - oddset 1,75 mot 2,05 för VSK på lången-listan.

- Jag hoppas Hammarby vinner, säger Nisse Persson, 76, legendaren från bandybyn i Hälsingland, när vi samtidigt anländer till Studenternas.

- Det är trevligt med omväxling, motiverar han.

Men inte heller den här gången är makterna på Hammarbys sida.

Göran Rosendahl har en lika klockren stolpträff i första halvlek som Marcus Bergwall har en ribbträff i andra, och inte brukar Jonas Claesson som här bränna dubbla frilägen.

Är det förbjudet för Bajen att vinna SM-guld?

Tv-sportens krönikör Albert Svanberg kommer fram och frågar om jag, som förmodas ha insikt i klubben, känner till om det står nån paragraf i Hammarby IF:s stadgar om att det är förbjudet att vinna SM i en lagidrott.

Ja, man kan ju fundera"

Om vi undantar damfotbollens SM-guld 1985 och två lag-SM i bordtennis 1953 och 1956, så får man gå tillbaka ända till ishockeylaget 1951 - 3-2 i finalen mot Södertälje för "Plutten" Andersson, Rune Johansson, "Mackan" Pettersson & Co - för att hitta ett lagguld till Hammarby.

Fotbollen var nära i finalen mot IFK Göteborg 1982, och 1998 sjabblade Roffe Zetterlunds gäng bort chansen via ett antal dumutvisningar.

Hammarbys tredje bandyfinal - efter 1-2 mot Örebro 1957 och 5-8 mot Sandviken förra året - var ändå Bajens bästa försök i den här grenen.

Bara det att VSK-arna var kyligare i de avgörande momenten framåt, och att man bakåt effektivt lyckades trycka ut hammarbyiterna mot kanterna.

Av fem tävlingsmatcher mellan klubbarna den här säsongen har Västerås vunnit fyra, en enda har slutat oavgjord - 4-4 i elitserien. Det säger en hel del om hur svårt Hammarby har mot Västerås.

Till slut kom det ödesdigra mötet

"Hammarby gör allt bäst i att undvika Västerås i både kvarts- och semifinal" skrev jag 8 februari; efter 4-4-matchen.

Det gjorde man. Mötet, det ödesdigra, kom ändå till slut.

Det fanns på förhand tre matcher i matchen som skulle kunna avgöra finalen:

1) skyttekungarna Michael Carlsson - Jonas Claesson - två mål var även om Claesson hade större felprocent: 0,5 - 0,5;

2) mittfältsstrategerna Pelle Fosshaug - Jonas Holgersson - överlägsen VSK-seger, Fosshaug angav tonen med några fina dribblingar i inledningen och hans långpass till Michael Carlssons 3-1 var magnifikt: 1,5 - 0,5;

3) målvakterna Andreas Bergwall - Dennis Gustafsson - inte för att Dennis var dålig utan för att VSK-Andreas, trots sargat knä och svullet ringfinger, var fenomenal med dagens specialitet, att snuva Jonas Claesson på frilägen: 2,5 - 0,5.

Sandells skytte höll väldigt låg klass

Lägg därtill på Hammarbys minussida att en VM-spelare som Patrick Sandell sköt erbarmligt illa och inte heller i övrigt höll landslagsklass, lika lite som Andreas Lindström, VM-reserv på hemmaplan.

Mesta mästarna Västerås har nu tagit 17 SM-guld och smått fenomenalt är facit de senaste 13 säsongerna:

Guld - Guld - Final - Semifinal- Guld - Guld - Semifinal - Guld - Final - Guld - Guld - Semifinal - Guld.

Grattis, VSK!

Ni är, precis som eran klack ropade, bästa grönvita laget!

Lasse Sandlin