Nu är det dags för rond tre

1-1 i matcher - i kväll får vi se semifinallagen ge 110 procent

SPORTBLADET

Hockeyn är en märklig värld.

I kväll gör Färjestads coach Gunnar Johansson allt för att spöa Malmö, samtidigt som allt pekar på att han står i motståndarbåset nästa säsong.

Och i krislaget Leksand är skyttekungen Robert Burakovsky och norske stjärnan Tore Vikingstad redan klara för tyska Düsseldorf nästa säsong.

Märkligt?

Javisst.

Men det är den hockeyvärld vi lever i i Europa, där nya kontrakt skrivs redan i januari/februari medan hockeysäsongen pågår för fullt. Motståndare som möts i SM-slutspelet kan redan vara nya lagkompisar till nästa säsong.

Det är naturligtvis ingen idealisk situation. Och minst idealisk är den för Leksand som står inför ett ödeskval med en trupp där flera av stjärnorna redan bestämt sig för att flytta.

Hur mycket hjärta kommer de att spela med, då de ändå vet att de inte blir kvar i klubben?

Det är redan klart att Robert Burakovsky inte spelar i kvalpremiären mot Björklöven. Enligt egen uppgift är han förkyld, men uppgifter från Leksand säger också att allt inte står rätt till och att Burra tränat med juniorerna.

Enligt välunderättade källor är han redan klar för tyska Düsseldorf, där även lagkompisen Tore Vikingstad och Färjestads Trond Magnussen spelar nästa säsong.

Flera leksingar vill ut i Europa och backen Jan Huokko sägs vara klar för en finsk klubb.

Jag är uppriktigt orolig för hur det ska gå för Leksand i kvalserien - det är ett lag som alla vill ha kvar.

AIK ser också ut att tappa halva laget. Kristian Gahn (Tyskland), Dick Tärnström (New York Islanders), Fredrik Krekula och Erik Norbäck blir inte kvar. Och Tim Thomas är redan hemma i USA.

AIK har skrivit kontrakt med unge talangen Yared Hagos (även jagad av Hammarby) och är överens med Björn Ahlström, men det ser ut som truppen måste fylllas på med halvdussinet spelare. Minst.

Jim Brithén i all ära, men någon Per Bäckman är han inte.

Hannu Jortikka blir inte ny tränare i AIK. Han har istället tackat ja till att bli sportchef i TPS Åbo.

Synd, för jag har alltid gillat Jortikka, grymt missförstådd i Mif.

Det är något visst med Piteå.

Mikael Renberg, Tomas Holmström och Mattias Öhlund är alla uppfödda på pitepalt, hårda som flinta, men med hjärtan av guld.

En rätt ovanlig kombination.

Till och med Leif Boork erkänner i sin nätkrönika att Renberg är en fin människa, dock något överviktig och med alldeles för kort klubba. Och det där sista kan jag väl hålla med om.

Klubban, alltså.