Elvis lever - kung på isen

Plågad av skador - men hemma-VM ville ex-världsmästaren aldrig missa

SPORTBLADET

De fem senaste månaderna har han varit förföljd av skador.

Många trodde att karriären var över.

Men lagom till VM i konståkning kommer beviset - Elvis lever.

GOING FOR GOLD Elvis Stojko är en av favoriterna till VM-guldet på hemmaplan i Vancouver.

Den kanadensiske superstjärnan Elvis Stojko har haft problem med skador sedan tidigt i höstas. Säsongspremiären har blivit uppskjuten gång på gång och lagom till de kanadensiska mästerskapen tidigare i januari skadade han knät.

Men till VM är han tillbaka - för att vinna guld på hemmaplan.

- Jag känner inte av någon av de skadorna som stört mig under säsongen. Jag är redo, säger han till den kanadensiska nyhetsbyrån CP.

- Man behöver inte fem eller sex tävlingar för att komma i form, min form kommer när jag tränar.

Berntsson tog sig inte till final

Han inledde VM i går, i samma kvalgrupp som svenske VM-debutanten Kristoffer Berntsson. Elvis Stojko imponerade och slutade på andra plats i kvalet, svensken däremot var sextonde man och missar finalen.

Mästerskapet i Vancouver är Elvis Stojkos elfte VM - och hans facit är fantastiskt: tre guld, två silver och ett brons. Samtidigt är han minst lika känd för sina missar - vid OS 1994, VM 1996 och OS 1998.

Han är döpt efter faderns store idol, Elvis Presley, och även Elvis Stojkos fotarbete tillhör de bästa i världen - tillsammans med hans hopp och teknik. Och trots problemen inför VM är han optimistisk.

- Ända sedan jag började med konståkning när jag var fem år gammal har jag arbetat mot ett mål och det målet är fortfarande att nå min maximala kapacitet som idrottsman och göra det inför hela världen. Passionen är tillbaka och jag känner att jag är på toppen just nu.

VM-favorit är ryssarna Alexej Jagudin, 21 - som vunnit de tre senaste världsmästerskapen - och Jevgenij Plushenko, 19, som slog Jagudin vid GP-finalen tidigare i år.

Två kvadruplar i programmet

Men de får konkurrens av den rutinerade kanadensaren. Elvis Stojkos fria program är mycket tekniskt och innehåller bland annat två kvadruplar och en kvadrupel-trippel. Det framför han på sin 29:e födelsedag den 22 mars.

Han vill göra det som världsmästare.

Har tagit tre VM-guld

Tv-guiden

Här är tv-

tiderna för VM i konståkning som drar i gång på allvar i kanadensiska Vancouver i dag.

Anna Carlsson