Ensam mot världen

Svennis: Jag har stor respekt - Finland har ökat oerhört i styrka

SPORTBLADET

LONDON

Det är en rätt märklig scen på Anfield Road i Liverpool:

Här står en svensk tränare för ett engelskt landslag och bedyrar sin respekt för - Finland.

Ingenting är längre som förut.

Foto: REUTERS
PRESSEN FRÅN PRESSEN "You"ll never walk alone" ("Du går aldrig ensam" på svenska) står det över ingången till Anfield Road i Liverpool. I går tog Sven-Göran Eriksson emot för första presskonferensen inför VM-kvalmatchen mot Finland på lördag.

Det är Svennis upp-till-bevis-vecka, kanske den viktigaste match han medverkat i som tränare, och ödet har alltså ställt till det så att han som svensk ställs mot de blåvita bröderna från Finland.

Hade det varit för några år sen hade det bara varit för Svennis att tacka och ta emot, men så är det inte längre.

År 2001 är finsk landslagsfotboll så bra att den är ett allvarligt hot mot självaste England, till och med på bortaplan.

Svennis sade till pressen i går:

- För 15 år sen var Sverige-

Finland ingen match, Sverige vann lätt. Samma sak med Sverige-Norge.

- Men saker och ting har ändrat sig. Nu har Finland sju eller åtta spelare i engelska ligan och har ökat i styrka oerhört mycket på senare tid. Finländarna är bra både fysiskt och taktiskt och jag har stor respekt för dem.

Säkert inte bara artighet från Svennis sida.

Tänk er en finsk seger

VM-kvalmatchen på Anfield på lördag kan bli en riktigt rysare, hela England väntar sig stordåd av frälsaren Eriksson.

Skulle det gå grus i det engelska maskineriet kan alla positiva skriverier om den svenske managern leda till det rakt motsatta.

Tänk er bara ett Jari Litmanen-mål i slutminuten" England-

Finland 0-1 i ett VM-kval - och engelsmännen långt, långt borta från kvalificering till 2002.

Brrr, Svennis.

Nu är det ingen engelsman som ens tänker i de banorna, Svennis lovordas för den trupp han tagit ut och den allmänna meningen är att han komponerat det starkaste mittfält som ett engelskt landslag ställt på benen på länge.

Han väntas spela med David Beckham till höger, Paul Scholes och Steven Gerrard i mitten och Steve McManaman till vänster. Det är en kvartett som innehåller det mesta: en kan slå inlägg, en kan göra mål från alla positioner, ett skottstarkt rivjärn och en snabb, naturlig vänsterbreddare.

Gerrard är dock fortfarande ett litet frågetecken med sina ljumskproblem. Det är tveksamt om han spelar mot Albanien nästa onsdag.

- Jag vet att Steven behöver extra lång tid för rehabilitering mellan matcherna, men jag är övertygad om att han är okej till mötet med Finland, säger Svennis.

Tror på sin lagkapten

Ett annat spörsmål är David Beckhams sviktande form. Nu har även brittisk fotbollsexpertis börjat klaga högljutt över Becks anonymitet på planen, tidningarna tar in kritiska Beckham-insändare och han är plötsligt inte den givna superstjärnan längre.

Men Svennis låter Manchester Uniteds guldgosse vara lagkapten även i fortsättningen och ger honom sitt fulla stöd.

- Om Beckham är helt ur slag får han inte spela, men så är nog inte fallet. Han behöver bara spela som han gjorde mot Spanien, då han var mycket bra.

Tyvärr var nog Svennis den ende som gav Beckhams 45 minuter godkänt den gången, men det är en annan historia.

Gjorde dottern glad

Eriksson har dock stort förtroende för Beckham, och skojade i går:

- Senast jag såg David var efter Spanienmatchen när jag bad honom signera en tröja åt min dotter Lena. Det gjorde henne väldigt lycklig. Så det var hon som valde honom som lagkapten, kan man säga.

Peter Wennman