Hetaste skidmålet sommar och vinter - tunneln i Värmland

SPORTBLADET

Vinter och skidor året om - i en tunnel.

Det blir verklighet i Torsby sommaren 2003.

Foto: ARTO TULIMA
Antonina Ordina i skidtunneln i finska Voukatti.

- Jag är rätt övertygad om att det blir succé. Det kommer att locka norrmännen så ta dubbel spåravgift av dem, säger längdlandslagets förbundskapten Magnar Dalen.

Skidtunneln kommer att vara 2,5 kilometer lång, vara åtta meter bred och fyra meter hög. Det ger två spår för klassisk stil, plats för friåkning i mitten och tunneln är tillräckligt bred för att åkarna ska kunna mötas. Hela slingan blir därmed fem kilometer lång.

Hittills har svenskarna tränat i skidtunneln i finska Voukatti, 1,3 kilometer lång vilket ger ett spår på 2,6 kilometer.

- Fördelen med en tunnel är att vi har möjlighet att träna på havsnivå, nackdelen med att åka på glaciärerna i september-oktober är att luften är så tunn att åkarna måste slå av på takten eftersom det blir för jobbigt för kroppen. I den perioden är vi i behov av att åka snabbt, i tävlingsfart, säger Magnar Dalen.

Byggstarten är beräknad till 2002 och tanken är att tunneln ska invigas sommaren 2003. Den kommer även att innehålla en station med skjutmål för skidskytte.

Anna Carlsson