- Jag är minst lika tuff som Bäckman

Modos nya tränare Jim Brithén om hockey, ledarskap & sin företrädare

SPORTBLADET

ÖRNSKÖLDSVIK

För två veckor sedan tog Per Bäckman ett tårfyllt farväl av Modo.

I går var det gladare tongångar i föreningen.

Jim Brithén, 44, presenterades som ny tränare.

- Äntligen, säger han.

Först ska han fullfölja sitt uppdrag som förbundskapten för Danmark.

Sedan bär det av till Örnsköldsvik och Modo.

Där väntar huvudansvaret för ett elitserielag. Något Jim Brithén aldrig haft tidigare.

- Det är det här jag strävat efter sedan jag gick ut GIH 1988. Äntligen får jag den utmaning jag siktat på, nämligen att ta hand om ett storlag. Bara att få förfrågan om att träna Modo Hockey gjorde att jag kände mig stolt. När nu det hela är ett faktum känner jag mig hedrad.

Sportbladet passade på att ta nya Modo-tränaren på pulsen.

Här är Jim Brithéns svar:

Vill ta fram fler juniorer

Vad vill du göra med Modo?

- Fortsätta utveckla laget och bevara devisen Sveriges Bästa Plantskola. Jag har i många år varit nyfiken på hur man bär sig åt i Modo med att ta fram alla dessa talanger. Nu får jag själv drömchansen att vara med och hjälpa till.

Hur reagerade du då du fick förfrågan?

- Jag blev lika överraskad som stolt. Tvekade inte en sekund själv, men familjerådet fick avgöra om vi skulle flytta. Själv skulle jag aldrig kunna tänka mig att flytta så här utan familjen.

Modo har spelat strikt defensivt senaste säsongen, till och med tråkigt har många menat. Hur blir det under din ledning?

- Offensivt spel, men smart. Det gäller att inte överskatta resurserna. Men jag är offensivt lagd och hoppas kunna spela offensivt med Modo, vilket föreningen också är kända för. Mycket skridskoåkning och rolig hockey, det låter väl bra.

Det första du kommer att göra i Modo?

- Försöka skapa en ännu bättre röd tråd över hela linjen. Nu får jag ju också bra med tid till det då Modo avslutat sin säsong ovanligt tidigt. Det kommer att bli en kvalité och individanpassad barmarksträning efter konstens alla regler.

Kräver mycket av spelarna

Har du haft någon kontakt med Per Bäckman?

- Vi hade ett mycket bra och konstruktivt möte i söndags. Det blev en naturlig och positiv "överlämning". Bäckman och jag har ju samma utbildning i grunden också.

Det har pratats mycket om Bäckmans tuffa ledarstil de här fyra åren i Modo, hur är du själv?

- Jag är ganska säker på att jag är minst lika tuff och krävande. Att man sedan kan förmedla saker och ting på olika sätt är förstås självklart. Jag ställer höga krav på mina spelare, men kanske skillnaden med mig och många andra är att jag kör med mycket individanpassad träning och också individuella mål.

Har du redan funderat på någon målsättning med ditt nya lag?

- Att bli snäppet bättre än senaste säsongen. Men Bäckman har lagt ribban högt, men den utmaningen räds jag inte, tvärtom.

Lämnar Danmark för Modo

Sportbladet