Canal+ har blivit proffs

…men det är inte framtidens television

SPORTBLADET

Undrens tid är inte förbi. Häromdagen log jag bevisligen åt en text i Dagens Nyheter.

Reportern Hans Kronbrink berättade hur han på ett hotellrum i Los Angeles plötsligt zappat in AIK-Timrå på svenska Canal+. Det visade sig vara det Denver-baserade kabelbolaget I-Channel som otextat vidaresände matchen.

Att en pyttedel av USA njöt av Timrå IK är givet. Frågan är vad samma publik skulle tyckt om svenska Canal+, alltså om de även förstått Arnie Hegerforce's och Anders "The Duck" Parmstrooom's gutturala läten från The Globe, Stockholm, Sweden.

Personligen tror jag att de skulle varit ganska snälla. Kanalens svenska matchbevakning är alltid mer än habil.

Med relativt små medel gör man proffsiga sändningar som klarar det mesta av jämförelser.

Bara den lilla detaljen att man vid studiosamtal placerar kommentatorerna med ryggen mot isen (eller planen) gör att arenorna och sändningen känns "större".

Man följer modell 1 A och man gör det bra

I övrigt följer sändningarna mall 1 A för en modern sportsändning. Men gör det begåvat. Luleå-Djurgården i fredags var i all enkelhet ändå tydligt bättre än fyrans besök i samma hall några dagar tidigare.

Ptroo! Håll nu era hästar ni som ständigt ifrågasätter kanalen i insändarspalter, chattar och i mejl. Jag var också syrlig innan jag sålt husvagnen och skaffat Canal+. Men samtidigt har ni lite rätt, det FINNS uppenbara frågetecken.

Canal+ lever med små marginaler. Jag tänker då inte på kanalens finansiella soliditet, endast på den redaktionella bemanningen. Med starkaste möjliga team på plats tillhör man svensktoppen. Man är dessutom hjälpta av en rejäl dos nostalgi - Arne och "Ankan" behöver vid hockeymatcher bara öppna munnen för att jag med en behaglig rysning ska associera till Tomas Sandströms 2-2-mål mot Sovjet vid VM 1987.

Utan Hegerfors blir det Canal-

Man har i Niklas Holmgren därtill en studiosnackare - i söndags kommentator - med avslappnad pondus. Holmgren kan säga fel utan att tappa ansiktet, nog så viktigt när expertkommentatorerna passerar ständig revy.

Men det behövs bara att en av nyckelpersonerna saknas för att samma pondus ska bli avsevärt mindre. Detta blir mest uppenbart vid den allsvenska bevakningen, när "Ankan" dessutom saknas. Ett Canal+ utan Hegerfors skulle bli ett Canal-. Utöver Hegerfors/Holmgren finns helt enkelt ingen som kan hålla igång även en dussinmatch.

Sändningsrättigheterna är självklart också helt avgörande. Canal+ står och faller med sina godbitar. Vardagen räcker inte långt.

Att jag får bättre Stanley Cup-associationer av Canal+ hockeybevakning än av "Hockey-kväll" i fyran grundar sig givetvis i att kommentatorer och grafik i vanliga fall inramar NHL-matcher. Att vissa matcher i allsvenskan känns "internationella" i Canal+ färgas på samma sätt av att sändningar från Serie A och Premier League ligger rygg i rygg. Men även bortsett från detta gör kanalen ett sportjobb som jag definitivt inte trodde på när de började stjäla rättigheter och kommentatorer för några år sedan.

Däremot är det ganska sanslöst att den här lilla kanalen styr det allsvenska spelprogrammet. Man kan förstå att Lars-Åke-von-Anka Lagrell står med mössan i hand, det är nyttiga pengar som strömmar in, men nån måtta på bösskramlandet får det vara även hos en smålänning.

Ytterligare en sak kan vi för säkerhets skull slå fast: Canal+ i sin nuvarande utforming är INTE framtidens sport-tv. Cyniska e-post-signaturer som "TV-tipsaren" kan vara lugna. Ni har helt rätt: skribenten av denna spalt är MYCKET analog i sin läggning. Men jag är inte så ignorant att jag tror att det är framtidens digitala under som exponeras när Canal+ visar målrepriser i "reverse angle".

Framtidens tv är inte här än

Att aningen hylla Canal+ innebär inte en sågning av de kanaler som just nu utvecklar framtidens sport-tv. Däremot: framtidens tv får visa sin storhet när framtidens tv har på fötter att göra det. Hur många tröttsamma år har det inte gått sedan vi första gången hörde talas om science fiction-häftig sport-tv när vi skulle kunna sitta i fåtöljen och klicka oss till favoritvinklar av Mats Sundins torso?

Gäsp, säger jag och fortsätter att roas av Canal+ begåvade stenålderssändningar.

Fotnot: "TV-tipsaren" meddelar också att det faktiskt är MTV3 som sänder de finska SM-liga-matcherna. Tv-spalten rodnar.

Lars Nylin