Löven slog Leksand efter straffdrama

Oskarhamn chanslöst i kvalserien

SPORTBLADET

UMEÅ (TT)

Nio straffomgångar krävdes innan Björklöven kunde slå Leksand.

Tufft och tätt spel förde Södertälje till bortaseger mot Linköping med 3-1.

Enkel promenadseger blev det för Hammarby, som slog ett sjukdomsdrabbat Oskarshamn med 7-1.

Det bjöds inga skrällar när kvalserien inleddes.

Inget skönspel heller, fast det hade nog ingen väntat.

Den största dramatiken utspelade sig i Umeå, där de båda elitserielagen drabbade samman.

Där behövdes nio straffomgångar innan Björklövens back Martin Johansson med ett handledsskott kunde avgöra.

Leksand chockade Björklöven genom att gå till anfall med full styrka. Vid mötena i elitserien har masarna krupit ner i skyttegravarna och därifrån kontrat sig till seger.

En storspelande Petter Sandström i Björklövens mål var förklaringen till att Umeålaget inte var uträknade redan i den första pausvilan.

- Vi gjorde en mycket bra laginsats där. Skapade massor, spelade smart och höll ihop lagbitarna. Men vi måste sätta chanserna, konstaterar Christer Abrahamsson, Leksandstränaren, som bara kunde notera ett mål genom Jens Nielsen i den första perioden.

Pigg dansk

Dansken var piggast av alla på banan, men fick i den tredje perioden hjälpas av isen med en knäskada efter att ha blivit upphakad i ett friläge.

Spel eller ej för hans del på lördag mot Hammarby är frågan.

- Helt sanslöst. Han var helt ren- och så får vi inte ens en utvisning, ryter Christer Abrahamsson.

I den andra perioden kom Björklöven igen. Nästan en hel månad utan matchande syntes i början, men sedan var det aggressiva Lövenspelare som tog över och tack vare ett par turliga mål kunde gå till en 2-1-ledning.

På slutet vägde det åter över till Leksands favör. Men varken Leksand eller Björklöven visade upp något elitseriespel och hade nog tur att det var varandra de fick möta och putsa bort rosten efter sitt långa speluppehåll.

- Matchen blev väl som väntat. Det handlade mest om kamp, arbete och känslor. Tycker ändå det var rättvist att vi vann, säger Björklövens tränare John Slettvoll.

Pluspoäng i hans lag går till målvakten Petter Sandström, den kanadensiske italienaren John Vecchiarelli, tvåmålsskytt, och backen Martin Johansson.

I Leksand var Tore Vikingstads återkomst efter skada efterlängtad, men trots ett otal chanser gick han mållös av isen.

Två snabba mål

Hammarby vann enkelt hemmamatchen mot ett sjukdomsdrabbat Oskarshamn med hela 7-1.

Det var två snabba mål i den första perioden följt av ett straffmål i numerärt underläge i början av den andra perioden som avgjorde matchen.

Men någon riktig värdemätare var inte Oskarshamn, kvalseriens överraskningslag.

I Linköping var det en stark defensiv och Rolf Vanhainens målvaktsspel som hjälpte Södertälje till seger med 3-1. Linköping dominerade den sista perioden utan att kunna överlista Södertäljemålvakten någon gång.

Thomas Eriksson/TT