Svennis senaste drag: ”gökbonus”

Förbundskaptenen låter fruarna övernatta på lyxhotellet

SPORTBLADET

LONDON

Det talas redan om Svennis-andan, om England United och en helt ny atmosfär i engelsk landslagsfotboll.

Man kan undra vad hans företrädare har sysslat med.

Svennis använder bara vanligt bondförnuft - och hela landet hyllar honom som en mirakelman.

Foto: AP
BELÖNINGEN MELLAN VM-KVALEN: EN DATE MED FRUARNA Kevin Keegan införde sexförbud för engelska landslaget. Det är inget för Sven-Göran Eriksson. På lördag, efter matchen mot Finland, är det fritt fram för Victoria att träffa sin make David Beckham.

Det senaste "genidraget" skapar stora rubriker:

Svennis tänker låta spelarfruar och fästmöer övernatta på det lyxiga hotellet i Chester efter matchen på lördag.

Det kallas "gökbonus" i tidningarna och papparazzifotograferna kommer att flyga som en gräshoppssvärm över trakten när Victoria "Posh Spice" Beckham och de andra checkar in.

När Kevin Keegan basade över landslaget var det sexförbud. Tjejerna flögs visserligen i ett specialplan till EM-slutspelet förra sommaren, men de fick bara träffa sina killar tio minuter efter varje match innan de tvingades ge sig iväg.

Sökes: familjekänsla

Svennis gör sig förstås ännu mer populär med såna här små sociala presenter, men för hans del handlar det bara om logik:

- Vi har matchen mot Albanien att tänka på i nästa vecka och vad är det för mening med att skicka hem spelarna en halv dag och sen kalla hit dem igen?

Han är ute efter att bygga en familjekänsla, kanske på nåt gammalt IFK Göteborg-vis, i en trupp med stjärnor från rivaliserande storklubbar.

Hans största prioritet är att få spelarna att trivas med varandra och skapa en genuin lagsammanhållning.

Enligt hans högra hand, Tord Grip, är det ett svenskt recept.

- I Sverige finns det en naturlig vilja att kämpa tillsammans och visa lagmoral. Vi är uppfostrade så, vare sig det handlar om ishockey eller handboll, och vi tycker att lagets bästa betyder allt. Kan vi få in samma känsla i England - med det urval av spelare som finns här - kan vi slå alla lag. Till och med Brasilien och Frankrike, säger Grip.

Svennis och högerhanden menar att det finns en hel del kvar att göra innan den engelska lagandan når svensk klass.

Men det gäller också att gå försiktigt fram.

- Det vore vansinne av mig att tvinga Paul Scholes att sätta sig ner med Sol Campbell och äta middag. Scholes och Beckham är gamla kompisar, så varför skulle de inte få fortsätta att umgås? Vänskapen och respekten för varandra måste växa fram naturligt, säger Svennis.

A l l a hyllar Svennis

De engelska tidningarna är fyllda av intervjuer med spelare som överträffar varandra i superlativ för den svenske tränaren.

Gary Neville säger att den nya regimen har förberett spelarna på ett bättre sätt än någonsin förr, Andy Cole sågar tidigare förbundskaptener och hävdar att han känner starkt förtroende för Eriksson, Owen ställer in sig i hyllningskören, Beckham är glad och tacksam och brinner av iver att få imponera på svensken.

Det känns som om det ligger en slags engelsk glädjeexplosion i luften.

Med den största respekt för det starka finländska laget: det kan bli 5-0 på Anfield på lördag.

Englands preliminära startelva

Peter Wennman