”Vi är en rik klubb i dag”

Malmö FF får Sveriges största övergångssumma för jättetalangen

SPORTBLADET

GÖTEBORG (TT)

Malmö FF förlorar Zlatan Ibrahimovic till holländska storklubben Ajax.

Affären blev klar på torsdagen.

I gengäld får MFF den största övergångssumman hittills i svensk fotboll.

- Jag kan säga att ingen förening fått så mycket pengar som vi får för Zlatan, säger ordföranden Bengt Madsen.

Övergången slog ned som en bomb i Fotbollssverige på torsdagseftermiddagen.

Med kort varsel kallade Malmö FF till presskonferens på ett hotell i centrala Göteborg.

Där satt Madsen, klubbdirektören Hasse Borg och Ajax tekniske direktör Leo Beenhakker, tidigare tränare i klubben och med ett förflutet som bland annat holländsk förbundskapten.

Samtidigt var Zlatan Ibrahimovic i Borås och laddade med U 21-landslaget inför fredagens landskamp mot Makedonien på Ryavallen.

Flyttar i sommar

Alla papper undertecknades under dagen. Zlatan Ibrahimovic har skrivit på för fem år, men jättetalangen stannar i Malmö FF och i allsvenskan fram till den 1 juli.

- Det var en önskan från Zlatan att få koncentrera sig på allsvenskt spel fram till sommaren och helst ha klart med en klubb för att slippa alla frågor, säger Madsen.

Hur mycket Ajax betalar för anfallaren som landslagsdebuterade mot Färöarna i Växjö i vintras vill inte Madsen uppge. Men det rör sig om stora pengar.

- Vi är en rik klubb idag, säger Hasse Borg.

Fredrik Ljungbergs övergång till Arsenal i september 1998 gav Halmstad runt 40 miljoner kronor.

Enligt Madsen betalar Ajax betydligt bättre.

- Avtalet gör tydligt klart att vi inte får yppa hur mycket Zlatan kostar. Men det är mer än vad någon annan svensk förening fått tidigare, säger Bengt Madsen.

Räddar Malmös ekonomi

Övergången räddar Malmös ansträngda ekonomi för lång tid framåt. Klubben som gjort svåra förluster under senare år behöver inte längre oroa sig för att klara den kommande elitlicensen.

Men förlusten av Ibrahimovic, som nyligen skrev nytt fyraårskontrakt, blir förstås sportsligt kännbar.

- Han är en artist utöver det vanliga, men vi kan inte tvinga honom kvar. Vi ska försöka hitta en ersättare.

Zlatan har studerats intensivt av ett koppel klubbar under snart ett års tid. Arsenal, Roma, Liverpool och ytterligare några europeiska storklubbar har skickat talangscouter till bland annat La Manga där MFF nyligen träningsspelade.

Men ingen klubb låg på hårdare än Ajax. Leo Beenhakker förklarar varför:

- Vi har sett honom i träning och match både i La Manga och i Malmö. När jag såg honom i La Manga bekräftade han all den information jag fått. Vi har letat efter en talangfull och skicklig anfallare och nu har vi hittat honom, säger Beenhakker.

En bit i Ajaxs nya bygge

Diskussionerna mellan holländaren och Hasse Borg har pågått länge. De konkreta förhandlingarna inleddes förra torsdagen. De pågick nästan dagligen fram torsdagens överenskommelse.

Under 90-talets början och mitt var Ajax en av de dominerande klubbarna i Europa och förutom abonnemanget på den holländska ligatiteln vann klubben även Champions League.

Sedan köptes laget sönder. Nu bygger klubben nytt med Beenhakker vid rodret - och Ibrahimovic är ett av flera planerade köp.

- Vår ambition är att bli ett europeiskt storlag igen. Vi har köpt Zlatan som en startspelare, men vi sätter ingen press på honom. Han har mycket att lära. Det är alltid en risk att köpa en spelare som spelat mycket på hög nivå och man vet aldrig hur långt en spelares talang sträcker sig. Det är en risk vi får ta, säger Beenhakker.

Henrik Skiöld/TT