Zlatans drömmål gav drömkontraktet

Ajax direktör såg Ibrahimovics konstmål i La Manga - erbjöd kontrakt direkt

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Man ska tro det man ser med egna ögon. Ingenting kan vara sannare.

Leo Beenhakker, teknisk direktör i holländska Ajax, trodde på det cirkusnummer han blev vittne till i La Manga för två veckor sedan, när Malmö FF slog norska Moss med 2-1.

Direkt på platsen erbjöd han MFF:s Hasse Borg 30 miljoner. Till slut fick han punga ut med 80 miljoner.

Men så äger också hans Ajax nu Zlatan Ibrahimovic.

I matchen mot Moss var Malmös guldägg inblandad i båda målen, men det är ändå givet, att det var solonumret vid 2-1, som fick Ajax att höja priset så mycket, att ingen svensk spelare någonsin värderats så högt.

Jag har hört kolleger som var på plats berätta om målet liksom jag hört kolleger som hört av kolleger berätta om det, och efter Leon Beenhakkers 80-miljonersautograf finns det ingen anledning att tvivla på storyn.

Så här gick det till, en kvart in på andra halvlek:

Klockren vänstervolley rakt upp i nättaket

Zlatan löpte med bollen mot straffområdet, mötte en norrman och chippade bollen över honom, klackade sen bollen på studs över sig själv och förbi näste norrman, innan han drog till med en klockren vänstervolley upp i nättaket!

Så nöjd med sitt mästarnummer var Zlatan, att han direkt efter målet sprang mot MFF-bänken med armarna viftande som väderkvarnsvingar och bara skrek: "Zlatan! Zlatan!".

"Jo, det var ett magiskt ögonblick", skrev Sydsvenskans Jan Gustafson i sin matchrapport.

Ajax hade redan tidigare jagat Zlatan, och på just den här matchen fanns både talangscouten John Steen Olsen och den sedan augusti nye tekniske direktören Beenhakker på plats.

Det är Beenhakkers uppdrag att forma det nya Ajax, att åter göra den gamla storklubben till vad den var, innan den köptes sönder i början på 90-talet.

Just nu ligger Ajax trea i Aeresdivisionen, som holländska ligan heter, tio poäng efter PSV Eindhoven och sex efter Feyenoord.

Beenhakker har lovat att ta hand om supertalangen

Beenhakker har lovat att själv se till att Zlatan trivs i den stora staden Amsterdam, och hur sällsynt Zlatans talang än är och vilken utvecklingspotential han än har inombords,så fordras det också ett handfast ledarskap bakom.

Själv minns jag rådet i Amsterdampolisens lilla broschyr till alla gästande fans under EM i somras:

"Om ni träffar en kvinna i Wallen, Red Light District, tänk då på detta: inte alla kvinnor är också kvinnor"".

Jag påminner mej också något jag läste ifjol, när det under en tid inte gick så bra för MFF. Då skrev Roger Gottfridsson i saligen avsomnade Arbetet:

"När det blåser emot, som det gör just nu för MFF, så är han ingen större tillgång."

Men detta känner man naturligtvis till i Ajax.

Till MFF kom Zlatan 1994 som 12-åring från Rosengårdsklubben FBK Balkan, vilket här ger mej en naturlig övergång till lördagens VM-kvalmatch mot Makedonien, ett landslag från Balkan.

Såg Makedoniens träning på torsdagseftermiddagen.

Största skillnaden mot Sveriges träning var att man använde hela planen, att det gjordes betydligt fler mål, och att några spelare fick ont i huvudet av den svenska kylan.

Jodå - backen Goce Sedloski hävdade, att kylan var orsaken.

Artim Sakiri, svensk mästare i Halmstad, drog åt sig största uppmärksamheten, men Makedonien har också sin Zlatan.

Han heter Dragan Nacevski, fyllde 21 i januari, spelar för Vardar Skopje och har ännu inte debuterat i landslaget.

Ändå kommer åtta spanska klubbar till Göteborg för att studera honom på lördag.