”Nu kan vi få betalt för våra talanger”

Svenska ledare jublar över Ajax rekordköp

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Nya transferavtalet innebär proppen ur.

Kvällens svenska U21-landslag är värt hundratals miljoner kronor.

- Nu kanske vi får lika bra betalt som de norska klubbarna, säger Åke Nilsson, ordförande i Häcken.

Hans guldklimp heter Kim Källström, 18.

Foto: PETER WIDING
Kim Källström, 18, är en av Sveriges största fotbollstalanger och ledarna i klubben gnuggar nu händerna. Anledningen är Zlatan Ibrahimovichs rekordförsäljning till Ajax som trissade upp priset på andra talanger.

"Nu kan vi få betalt

för våra talanger"

Det går inte att sätta likhetstecken direkt mellan Zlatan Ibrahimovics otroliga övergångssumma på 80 miljoner kronor och vad Häcken får den dag Källström blir utlandsproffs.

Men ändå, en jämförelse:

Zlatan Ibrahimovic, 19, har bara spelat några få allsvenska matcher och gjort succé förra säsongen i superettan med Malmö FF.

Kim Källström är ett år yngre, vänsterfotad speluppläggare, sensationell under en hel säsong i allsvenskan förra året och utsedd till årets nykomling.

"Oerhört kul för svenska klubbar"

Det borde finnas ledare som slår volter på Hisingen i dag.

- Det är oerhört kul att höra att svenska klubbar kan få riktigt bra betalt för sina unga talanger, säger Åke Nilsson när Sportbladet berättar om Zlatans Ajaxflytt.

Var hamnar prislappen för Kim Källström?

- Det vill jag inte kommentera.

- Men jag kan säga så här. Det här kanske visar att vi i Sverige är på väg att komma upp i de nivåer som norska klubbar lyckats få för sina bästa unga spelare när de sålts de senaste åren, säger Nilsson.

När då 20-årige John Carew lämnade Rosenborg och flyttade till Valencia fick Trondheimklubben motsvarande 82 miljoner svenska kronor.

I svensk fotboll finns det åtminstone en handfull spelare som är i de trakterna av spelkvalité och talang.

Stora pengar - om de lyckas i kväll

Flertalet av dem i det U21-landslag som i kväll möter Makedonien på Ryavallen.

Om de spelarna lyckas innebär det hundratals välkomna miljoner till hårt ekonomiskt pressade svenska klubbar.

Förutom MFF-spelarens övergång finns det fler tecken som pekar i samma riktning.

I det nya transferavtalet mellan EU och fotbollens organisationer begränsas möjligheterna för storklubbarna att värva de yngsta talangerna.

- De kan inte som tidigare köpa tio-femton 15-16-åringar billigt per år och hoppas att en blir stjärna, säger svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell. Då blir det mer naturligt att de satsar pengarna på de bästa spelarna som är i 20-årsåldern.

I somras sålde Örgryte Johan Elmander för 25 miljoner kronor till holländska Feyenoord. I dag framstår den övergångssumman som rena fyndet.

Våra framtida stjärnor

Michael Wagner