Förre Ajaxproffset: Han måste vara beredd på att få skäll

SPORTBLADET
Foto: AP
Pettersson i Ajaxtröjan 1988.

Först får han skäll, sedan får han garanterat chansen. Livet i Ajax är inte alls likt det i Malmö.

- Men Zlatan är en kaxig lirare som kan ta för sig, för honom är klubben perfekt, säger förre Ajaxspelaren Stefan Pettersson.

Det är ett tag sedan en svensk senast spelade i storklubben Ajax. Inge Danielsson var i klubben 1968-69, och Peter Larsson 1987-91. Han som gjorde det senast - Stefan Pettersson 1988-94 - är säker på att det snart finns en Zlatan Ibrahimovic med i laguppställningen.

- Visar han bara framfötterna kommer han att få spela med A-laget. Han är säkerligen inte köpt för att gömmas undan i något reservlag och blir det bänken så är inte det någon katastrof. På deras bänk lär man sig mängder, säger Stefan Pettersson.

Vad är största skillnaden mot spel i Malmö?

- Att det skälls... eller i alla fall gapas och skriks mer från medspelare och tränaren än man är van vid som svensk. Är man inte beredd är det lätt att ta illa vid sig. Men de vill inte jäklas när de skriker, det är bara deras sätt att uttrycka sig.

Några råd till Zlatan?

- Att lära sig språket. Att vara tuff och ta för sig men ändå vara ödmjuk. Ajax är ju känt för rolig fotboll och Zlatan för att vara en smart och spelande kille. Nu gäller det bara att han tar den chans han nu får.

Marie Hallman