Svensson såg till att VM-hoppet lever

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Precis när de 22 106 på Ullevis läktare surnade till och började bua åt sitt landslag blev allt precis som det skulle en kort liten stund.

Anders Svensson rann genom, gjorde 1-0 mot Makedonien och det räckte för seger.

Än lever hoppet i Sverige om VM.

Målet var en delikatess, en njutning som vore den hämtad direkt från Lars-Tommys taktiktavla.

Anfallet började med Fredrik Ljungberg. Yksel Osmanovksi drog isär den makedonska köttmuren och Henrik Larsson hittade Anders Svensson med ett snabbt pass.

Smart och elegant. 1-0. Ingen tvekan.

Det var det desto mer av i resten av VM-kvalmatchen på Ullevi. Fest blev det aldrig.

Sverige, som var tvunget att vinna, kom ingen vart. Publiken blev arg, spelarna frustrerade.

Makedonien däremot, med flera av sina bästa på skadelistan, fick sin taktik att fungera. Det var de som vann bollen, de var de som ibland fick tryck i attackerna och det var de som bjöd på läckerbitarna, om än inte så många.

Makedonien satsade på en taktik med en man på topp, men fyllde snabbt på i offensiven och kunde ibland bita sig fast framför svenska målet på ett sätt som var oroande.

Publiken buade

Deras tuffa satsningar och förmåga att snabbt backa hem gjorde också livet surt för svenskarna.

Stefan Schwarz och Tobias Linderoth som defensiva mittfältare hade en vit mur av makedonier framför sig när de skulle göra sina uppspel och minsta lilla tvekan gav trängsel runt de offensiva svenskarna och mer eller mindre tvärstopp.

Ljungberg jobbade och slet, Henrik Larsson letade efter luckor som sällan kom.

Lagerbäcks och Tommy Södebergs försök att lösa knutarna blev att lite överraskande ersätta den klart godkände Tobias Linderoth med Daniel Andersson och den offensive Anders Svensson med Håkan Mild.

Publiken buade och visslade. Målskytten Svensson hade visserligen ont i ena foten men det var inte Mild åskådarna ville se.

Som om det bekymrade Mild. Han hade som vanligt viljan och energin och det mådde det svenska spelet bra av.

Nervösa slutminuter

Med tio minuter kvar bytte Sverige Stefan Schwarz mot Stefan Selakovic och Mild fick kliva ner ett snäpp i banan. Överraskande för publiken och till synes lika mycket en överraskning för Schwarz som gjorde sin första landskamp på ett år.

Yksel Osmanovski hade det svårt och fick ut ganska lite av sin offensiv.

Makedonien hade bra spelare i Toni Micevski, i vanliga fall i Cottbus i Bundesliga, och gamle Sverigebekantingen Artim Sakiri. Försvarslinjen stängde effektivt för svenskarna och Henrik Larsson hade det svårt hela matchen. Men så fick han heller inte så många bra bollar att jobba med.

Hade det inte varit för de svenska lyckosekunderna i 44:e minuten då allt stämde och det blev 1-0 så hade lördagen på Ullevi kunnat sluta riktigt illa. Nu blev det nervösa slutminuter när Makedonien tryckte på, men resultat höll. Svensk seger - trots allt.

Christer Jönsson/TT