Beckham frälste England

...och Svennis pustade ut: Jag är extremt nöjd

SPORTBLADET

LIVERPOOL

Nu vet vi vad som finns i kapten Beckhams skafferi.

Mannen plockade fram alla sina delikatesser när det som bäst behövdes - och gav Sven-Göran Eriksson dukat bord inför fortsättningen av VM-kvalet.

Foto: AP
YEEEEEES David Beckham har haft en tung period den senaste tiden. Petad i Manchester United och allmänt ifrågasatt. Men Sven-Göran Erikssons förtroende har han. I går blev superstjärnan Englands hjälte när han sköt in 2-1 till England. Nu kan både Beckham och Svennis andas ut.

Beckham frälste England

David Beckham hade aldrig gjort ett spelmål i det engelska landslaget förrän han slog till efter 50 minuters spel på Anfield.

Han kom loss till höger i straff-området och sköt ett hårt, skruvat skott i den finske målvakten Antti Niemis bortre hörn.

2-1 till England - och ett stön av lättnad över hela den fotbollsgalna nationen. Inte minst från den svenske managerns bröst.

- Jag är extremt nöjd...möter man ett lag med så stark organisation som Finland är det aldrig lätt. Vi spelade inte bra i 90 minuter, men laget visade fantastisk vilja, inte minst mot slutet. Vi kunde kanske ha gjort något mål till, sa Svennis.

Beckham hade det svårt i början

Farhågorna om David Beckhams sviktande form visade sig alltså vara obefogade. Manchester United-idolen hade lite svårt att finna sin plats i början, han hade order av Eriksson att söka löpvägar inåt planen men hamnade då i fel positioner flera gånger. Efterhand hittade han emellertid rätt, och efter Michael Owens oerhört viktiga kvitteringsmål precis före paus blommade Beckham ut till en artist på plan.

- Självförtroendet var inte det bästa just då, men efter Michaels mål började vi alla visa en fantastisk karaktär, sa Beckham efteråt.

Hur kändes det att äntligen få göra mål i landslaget igen?

- Det var ett stort ögonblick för mig. Och att det blev vinstmålet gör det hela ännu bättre.

Svennis var förstås belåten med sin lagkapten:

- Jag hoppas Alex Ferguson låter honom vila i fortsättningen också, sa han och drog ner skrattsalvor.

"Det blev en klar förbättring"

Frågan är dock vilka tankar som gick genom Svennis huvud efter att Aki Rihilahti gjort 1-0 till Finland, en nick som styrdes i nät av Gary Nevilles knä.

- Jag tänkte att "nu blir det ännu svårare att vinna" och en massa andra saker. Men jag förstod att vi måste spela bollen snabbare och vända spelet kvickt om vi skulle komma åt dem, och det sa jag till spelarna i paus. Det blev en klar förbättring sen.

Svennis satte in Emile Heskey på högersidan och övergick till 4-3-3 med 20 minuter kvar. Det gav en mittrio med Beckham, den rivige Steven Gerrard och Paul Scholes och gav mer tyngd framåt. Till Anfield-publikens förtjusning spelade han på slutet med tre Liverpoolanfallare: Heskey, Owen och Robbie Fowler.

- Jag tyckte Jari Litmanen hade bollen lite för mycket och satte Gerrard att bevaka honom, det var mest därför jag ändrade, sa Svennis.

Den alltid lika trevlige finländaren Jonathan Johansson från Charlton sa till Sportbladet:

- Jag tror de är väldigt nöjda att de vann...det var tur för dem att de fick det där målet före paus. För vår del var det kul att få visa att vi kan ställa upp och spela fotboll på våra egna villkor. Nu har Finland visat att vi kan störa vilket lag som helst - och det ska vi göra i våra två möten med Tyskland. Jag tror vi kan ge England en hjälpande hand i tabellen.

Peter Wennman