Annika Sörenstam vann sin tredje major-titel

SPORTBLADET

RANCHO MIRAGE, KALIFORNIEN

Hon sade sig vara trött och pressad, att hon bara hade en golfrond kvar i sig.

Det räckte för Annika Sörenstam.

Natten till måndag svensk tid vann hon sin tredje major-titel genom tiderna -tre slag före fem andra spelare i Rancho Mirage, Kalifornien.

Foto: AP
I form Annika Sörenstam vann årets första major.

Det var fem år sedan sist. Men vid årets första golfmajor – Nabisco Championship i Kalifornien - blev det återigen seger

för Annika Sörenstam. Och hon gjorde det genom att klara av en förkylning, en golfbana som räknas bland de svåraste på LPGA-touren och ett koppel av motståndare i världsklass.

Inför den avslutande ronden låg Annika Sörenstam ett slag efter Rachel Teske, Australien. Men Teske tappade sin ledning.

Istället såg det ut att bli en kamp mellan amerikanskan Pat Hurst, vinnare i Nabisco för tre år sedan, och svenskan. Efter nio hål låg de båda lika på 35 slag, ett under par. Men på det tionde, ett par 4-hål, gjorde Hurst en bogey och Sörenstam kunde gå upp i ensam ledning. Hålet därefter gjorde Sörenstam en birdie och drygade ut avståndet.

En efter en föll sedan motståndarna bort. Värsta rivalen Karrie Webb, Australien, slutade sammanlagt fyra slag under par, liksom Janice Moodie, Skottland, Dottie Pepper, USA, Akiko Fukushima, Japan och Rachel Teske.

Samtidigt spelade Annika Sörenstam så lugnt, så metodiskt. Enda misstaget var en bogey på tolfte hålet, som omedelbart reparerades med en birdie hålet därefter. Till slut gick hon ronden på 69 slag, sammanlagt sju under par.

Lysande golfår

För det här var Annika Sörenstams dag.

Segern betydde motsvarande 2,2 miljoner kronor i plånboken. Den betyder också att hennes segersvit på touren håller i sig.

Inför helgens major-tävling i Rancho Mirage hade hon vunnit de två senaste tävlingarna i Tucson respektive Phoenix.

Men för att beskriva Annika Sörenstams golfår hittills finns egentligen bara ett ord.

Lysande.

Hon har nu redan tre segrar, hon har dessutom gjort en historisk 59-runda, som första kvinna någonsin, vid golftävlingen i Phoenix.

Men helgens seger betyder mer än allt detta tillsammans.

Inte sedan hon försvarade sin seger i US Open, 1996, har hon vunnit i major-sammanhang.

Inför söndagens rond sade Annika Sörenstam:

- Det känns som en hel evighet sedan jag vann en major och nu är det verkligen på tiden att jag vinner.

Hon fick också rätt.

TT (–)