Han är nummer 1

Magnus Andersson: Jag kan vara grinig, men bara på handbollsplanen

SPORTBLADET

Magnus Andersson beskrivs ofta som grinig och tvär.

På planen.

Men aldrig vid sidan av.

Där är han betydligt mer avslappnad och harmonisk. Framförallt tillsammans med familjen och hunden Ronja som är hans trygghet.

- De har en otroligt stor betydelse för mig, utan dem betyder inte livet lika mycket, säger han.

- Under ledigheten tillsammans med familjen hittar jag motivationen och lugnet. De betyder allt.

För elitseriens bäste spelare handlar allt om motivation. Han är en fantastisk handbollsspelare, ser möjligheter som ingen annan ser - eller vågar se - när han själv vill.

Åtta SM-finaler i Drott

Under hans nio säsonger i Drott har han fört laget till SM-final vid åtta tillfällen. Drott har slagit samtliga lag och ligger på andra plats. I kväll spelas den sista omgången i elitserien där Drott måste besegra RIK för att vara säkra på att få behålla andraplatsen, och i april inleds SM-slutspelet.

- Då känns det roligare. Det är lättare att motivera sig.

I år har han haft svårt med motivationen. Han har klagat över att matcherna leget för tätt hela säsongen och det finns kritiker som hävdar att han gnäller för mycket.

- Till viss del är jag nog grinig, men bara på planen. Inte mot motspelare, det är mer att jag ifrågasätter domarna.

Han har sagt att han gjort sin sista landskamp och att han inte vet om han spelar nästa säsong. Just nu är han rätt trött på handbollen. Less på att stressa, less på att försöka hinna med allting - men inte orka ge allt jämnt. Trots det är han den stora sevärdheten i elitserien.

- Det är mest frustrerande att inte klara av att hålla den nivå jag vill, man får jobba med att försöka lura sig själv varje match, säger han.

För mycket handboll

- Samtidigt är handboll kul och jag älskar att träna, men i år har det blivit för mycket.

OS och VM har slitit hårt. VM var hans bästa turnering med landslaget på åtta år och i Drott har han fått ta större ansvar.

Kraven på honom är stora - både från medspelare och publik.

- Folk har helt otroliga krav, gör man bara ett par mål så anses man inte allt för märkvärdig, men att jag sedan har femton assists är det ingen som ser, säger Magnus Andersson och skrattar.

- Nu är det viktigaste för mig att hitta motivationen igen.

Tillsammans med familjen och Ronja.

Sportbladet rankar de 20 bästa spelarna i elitserien

Har två barn

Sista omgången i kväll:

Anna Carlsson