Finska invasionen

Svensk ishockey är tillbaka i köpmissbruket

SPORTBLADET

Precis när svensk ishockey nyktrat till - och klubbarna fått ordning på ekonomin - återfaller den i missbruk.

Miljonerna är återigen i rullning, finländarna tar färjan över och föredettingarna i Europa är hetare än någosin.

Kapprustningen har börjat.

Foto: JUSSI NUKARI/SCANPIX
Tony Virta har vunnit allt i Finland. Nu har han fått en ny utmaning - i Färjestad.

90-talets rock"n"roll-värvningar är tillbaka. Klubbarna slåss med vidöppna plånböcker, saftiga förmåner och löften om guld och gröna skogar.

Ett tiotal utlänningar är redan klara för elitserien och det kommer mera. Mycket mera. Helst ska det vara en dyr finsk landslagsman, eller en svensk som flyttat utomlands för att varva ner.

Sist slutade det i en katastrof

Det räcker med att flyga över länder som Tyskland, Österrike och Schweiz för att få stjärnstatus och fördubbla lönen hemma i Sverige. Sånt lockar givetvis spelare att fortsätta några säsonger till, även om de saknar motivation och kunnande.

Sist slutade det i en katastrof. Flera elitserieklubbar var på väg mot konkurs och en förening som Västerås IK reste sig aldrig från köphysterin.

Men man glömmer så lätt. Föreningarna har fått bättre ekonomi, gamla klubbledare är borta och skattemyndigheten har lugnat ner sig för den här gången. Nu kör elitserieklubbarna igen.

Och det i tider då slutspelet domineras av spelare som Christian Berglund, Jimmie Ölvestad och Rickard Wallin - tre killar födda 1980 som fått chansen och tagit den. Tre killar som klart överglänst spelare som Tomas Sandström, Daniel Rydmark, Jari Kauppila och alla andra så kallade stjärnor.

Dessutom till en tiondel av kostnaden.

Det finns killar i Sverige, i lägre serier, som har potential att bli framtida slutspelsstjärnor. Problemet är att hitta dessa.

Satsar på stjärnor med framtiden bakom sig

Kostnaden kan man nästan bortse ifrån, men det krävs oerhört mycket jobb och fingertoppskänsla för att plocka fram talangerna och det anser inte klubbarna sig ha tid eller kraft att göra.

I stället väljer man att satsa på namn och stjärnor - som i många fall har framtiden bakom sig.

Katastrofen lurar runt hörnet för lag som Björklöven och Leksand. Speciellt Björklöven har spelat rysk roulett den här säsongen. Värningarna av Petter Rönnquist, John Veccharelli, Marian Kacir och Mike Valley är inte billiga och missar laget elitserien är föreningen på dekis igen. Äventyret är över.

Det som återstår är skulderna.

Flera elitserieklubbar är på jakt efter nya målvakter. Ett tips är att kolla in Södertäljes Rolf Wanhainen. Går inte klubben upp i elitserien är han ett kanonförvärv.

Rätt billig dessutom.

Finländare på väg hit

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM